IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разнопосочни данни за икономиката на еврозоната

Новините за индексите PMI в сферата на услугите и производството доведоха до спад на еврото от рекордните му нива спрямо долара

14:09 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Разнопосочни данни за икономиката на еврозоната
Секторът на услугите в еврозоната забавя ръста си повече от очакванията през ноември в резултат на глобалната кредитна криза, която започна от САЩ. Същевременно при производството се наблюдава неочакван ръст. Това става ясно от публикуваните днес от Royal Bank of Scotland Group предварителни данни за индексите PMI в сектора на производството и в сектора на услугите в еврозоната.

Показателят PMI за услугите в еврозоната е на стойност 53,7 пункта, което е с 2,1 пункта по-малко от отчетените през септември 55,8 пункта. Очакванията на специалистите бяха за по-ограничен спад до 55,1 пункта.

Сред основните причини за влошаването на ситуацията в сектора на услугите се посочват рекордните цени на горивата и високите нива на еврото, които могат да доведат до забавяне на икономическия растеж в еврозоната.

За сектора на производството новините са по-добри. През ноември се наблюдава изненадващ ръст на индекса PMI, като предварителните данни сочат ниво от 52,6 пункта. Стойността е с 1,1 пункта по-висока от отчетената през октомври, а предварителните очаквания бяха за спад до 51,0 пункта.

По принцип стойности на индекса PMI над 50 пункта се считат за сигнал за позитивни настроения и експанзия, което означава, че европейската икономика може да не бъде сериозно засегната от настоящата ситуация на валутните пазари и проблемите, дошли от ипотечния сектор на САЩ.

По принцип индексът PMI се приема за водещ индикатор и измерва очакванията на експертите от дадения сектор за развитието на икономиката през следващите шест месеца. Показателят се изчислява, като мениджъри от производствения сектор и сектора на услугите отговарят на въпроси за техните очаквания за развитието на сектора. Въпросите са свързани с нивото на заетост, броя на новите поръчки, икономическите очаквания, запасите, доставките и инвентара.

Новините за индексите PMI доведоха до спад на еврото от рекордните му нива спрямо долара. След поредния рекорд от 1,4965 долара за евро, който беше отбелязан в 4:30 часа българско време, европейската валута отстъпи до 1,4862 EUR/USD непосредствено преди публикуването на данните в 11:00. Последва нов ръст на долара и към 13:50 курсът е 1,4809 долара за евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още