IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската валута с понижение заради очаквания за по-ниски лихви

Докладът от последната среща на централната банка показва увеличена вероятност лихвите да бъдат намалени през следващите месеци

14:17 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Британската валута с понижение заради очаквания за по-ниски лихви
Публикуваният днес доклад от последната среща на ръководителите на Английската централна банка показват, че вероятността лихвите в страната да бъдат понижени през следващите месеци се увеличава. При гласуването относно това дали лихвите да бъдат запазени двама души са дали вот за понижаване на лихвата от сегашните 5,75 на сто.

Деветчленният състав, който има властта да определя лихвения процент на Острова, остави без промяна неговото ниво при последната си среща, тъй като заради високите цени на суровините и силните показатели за британската икономика може да се стигне до засилване на инфлационния натиск.

Настоящата ситуация обаче може да доведе до понижение на лихвения процент. Основната причина за това са високите нива на британската валута, които силно затрудняват местните износители, както и проблемите в кредитния сектор, които вчера доведоха до „зов“ за помощ от страна на втори голям ипотечен кредитор.

През последните дни лихвата по тримесечните междубанкови кредити в британски лири, известна като Либор, се повиши до най-високите си нива за последните два месеца, достигайки 6,49 на сто вчера, съобщи Bloomberg. Това увеличение показва, че банките все още не са готови да си отпускат взаимни кредити, тъй като не е ясно коя институция до каква степен е засегната от ипотечните проблеми в САЩ. Високата стойност на този лихвен процент също може да натежи в полза на понижаване на основната лихва на Острова.

Докладът от срещата на АЦБ и очакванията за понижение на лихвите доведоха до понижаване на курса на британската валута спрямо еврото и долара. По отношение на еврото лирата понижи курса си от 0,7168 EUR/GBP в 9:00 днес до 0,7203 EUR/GBP в 12:40. Впоследствие британската валута успя да навакса част от загубеното и към 14:00 курсът е 0,7180 EUR/GBP.

Спрямо долара британската лира отстъпи от 2,0684 GBP/USD в 9:00 до 2,0531 долара за лира в 13:00. Към 14:00 часа един паунд се разменя за 2,0591 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още