IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политически риск може да срине австралийския долар

Изборите ще бъдат следени отблизо от инвеститорите, победа на лейбъристите може да доведе до разпродажби на "австралиеца"

10:03 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Политически риск може да срине австралийския долар
Австралийският долар може да отстъпи с около три на сто от стойността си, в случай че лейбъристите спечелят изборите в стрaната, които ще се състоят през идващите почивни дни. Основната причина за това според Sonray Capital Markets е, че съществува голяма неяснота около действията, които ще бъдат предприети от партията, ако спечели властта, съобщава Bloomberg.

Характерът на австралийската валута, която е предпочитана от спекулантите за сделки от типа carry trade е такъв, че голяма част от инвеститорите, които са вложили средствата си в нея, биха били обезпокоено от подобна несигурност. Това вероятно ще доведе до закриване на рисковите позиции и разпродажби на австралийския долар, което неминуемо ще понижи неговата стойност.

Последните социологически проучвания в Австралия показват, че Лейбъристката партия ще успее да установи надмощие в правителството на Либерално-националната коалиция. 54 на сто от анкетираните са обявили подкрепата си за лидера на лейбъристите Кевин Руд. През последната година Руд е успял да измести от първото място по рейтинг сегашният министър-председател на страната Джон Хауърд.

Сред оповестените от Джон Руд планове в случай на изборна победа влиза изтеглянето на австралийските войски от Ирак. Според него операцията води до ненужно обременяване на държавния бюджет и не е правилно да бъде продължена. В случай че изтеглянето наистина бъде осъществено, ще бъде от голям интерес как ще се развият отношенията с един от важните партньори на страната – САЩ. Австралия се стреми към членство в НАТО, а при такова стечение на обстоятелствата това едва ли ще бъде постигнато.

Победа на лейбъристите може да доведе до понижение на австралийската валута до 86 американски цента за австралийски долар през първия работен ден след изборите, които са насрочени за събота, 24 ноември, смятат от Sonray Capital Markets. Днес австралиецът се понижава спрямо американския долар въпреки вчерашния доклад от срещата на Фед, от който стана ясно, че лихвите в страната могат да бъдат намалени още веднъж до края на годината.

Основание за подобни прогнози дават историческите данни, които показват, че през първата седмица на лейбъристкото управление от 1983 година, когато Боб Хоук е избран за министър-председател, австралийската валута понижава курса си спрямо долара с 9,5 на сто. При избора на Хауърд през 1996 година пък австралиецът поскъпва с 1,0 на сто в рамките на една седмица.

Към момента Австралия се намира в 16-та поредна година на икономическа експанзия, безработицата е на най-ниското си ниво за последните 33 години, а австралийският долар е на най-високите си нива от над 20 години.

По време на днешната търговия австралиецът се понижава от ниво 0,8946 AUD/USD в 00:30 часа българско време до 0,8868 в 9:30.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още