IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за строителството в САЩ доведоха до нов срив на долара

Въпреки изненадващото увеличение на началното жилищно строителство доларът се смъкна до 1,48 EUR/USD

17:17 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за строителството в САЩ доведоха до нов срив на долара

Данните за строителния сектор на САЩ показват изненадващ ръст на началното жилищно строителство в страната през октомври, като същевременно се отбелязва намаление на броя издадени разрешителни за строеж.

На годишна база през октомври е започнато строителството на 1,229 млн. нови домове, съобщават от Министерство на търговията в САЩ. Това представлява ръст от 3 на сто спрямо най-ниската стойност на показателя за последните 16 години, която беше регистрирана през септември. Тогава беше съобщено, че започнатите нови строежи са 1,191 млн. Прогнозите на анализаторите предвиждаха нов спад до 1,17 млн.

Продажбите на еднофамилни къщи в страната отбелязват спад през последните месеци, тъй като потенциалните купувачи изчакват цените на имотите да паднат още заради кредитната криза. Паралелно с търсенето на еднофамилни имоти спада и тяхното предлагане, предава Bloomberg. Броят построени къщи от този тип се понижава със 7,3 на сто за месеца до 884 хил броя, което e най-ниската стойност от октомври 1991 година насам.

Едновременно с увеличаването на строителството се наблюдава значителен спад на броя издадени разрешителни за строеж. Техният брой през октомври намалява до 1,18 млн. броя при предварителни очаквания за спад до 1,2 млн. Спрямо септември, когато беше съобщено за 1,26 млн. издадени разрешителни за строеж, понижението е с 6 на сто.

Днешните данни за строителния сектор на САЩ доведоха до ново рекордно дъно на долара спрямо еврото. Европейската валута регистрира поредния си рекорд днес, преминавайки над границата от 1,48 долара за евро.

Сутринта едно евро се разменяше за 1,4672 долара, но през целия ден евровалутата не спря да повишава стойността си. Непосредствено преди публикуването на новините в 15:30 курсът беше 1,4787 EUR/USD. В 16:00 беше отбелязан новият рекорд при 1,4814 долара за евро. Към 17:00 едно евро се разменя за 1,4790 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още