IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чешкият премиер: Чехия няма да влезе в еврозоната през 2012

Покриването на критериите за членство биха довели до ръст на инфлацията

12:11 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Чешкият премиер: Чехия няма да влезе в еврозоната през 2012
Чехия вероятно няма да успее да влезе в еврозоната през 2012 година, смята министър-председателят на страната Мирек Тополанек.

В телевизионно интервю, излъчено през уикенда, Тополанек заяви, че приемането на еврото през 2012 година е нереалистично, съобщи Bloomberg. Основната причина за това е, че ако бъде направен опит за постигането на тази цел, то в рамките на следващата година трябва да бъдат покрити изискванията за членство в еврозоната, а това не може да се случи без реформирането на пенсионната и здравната система на страната.

Представителят на Централната банка на страната Можимир Хампл е на същото мнение. Пред чешкия вестник Hospodarske Noviny той е заявил, че страната не е готова за членство в еврозоната и че прибързаното приемане на еврото ще доведе до ръст на инфлацията. Според банкера дори да бъдат покрити изискванията от Маастрихт още днес, не е препоръчително влизането на страната в единната евровалутна система.

Председателят на Чешката централна банка Зденек Тума също подкрепя плановете за отлагане на членството в еврозоната. Според него за страната няма да е проблем кроната да бъде запазена като парична единица дори при положение, че съседните държави приемат еврото.

През последните години чешката икономика расте с темп от порядъка на 5–6 на сто, което показва стабилност. Това според банкера дава основание да се смята, че икономиката може да се справи и без приемането на еврото. Доверието във валутата на страната през последните месеци доведе до поскъпването й спрямо еврото.

Чешката крона се очерта като най-добре представящата се валута спрямо еврото за последния месец, поскъпвайки с 2,6 на сто. Това според Тума е прекалено и не е базирано на фундаментални причини. Като основна причина за поскъпването се сочат очакванията за четвърто повишение на лихвения процент в страната от началото на годината.

Към момента лихвеният процент в Чехия е най-нисък от всички страни-членки на ЕС и е на ниво 3,25 на сто. Прогнозата за инфлацията е да бъде достигнато ниво от 5,1 на сто през 2008 година заради повишените публични разходи и косвените данъци. Това вероятно ще доведе до нови увеличения на лихвата в страната.

През миналата седмица кроната достигна рекорд спрямо еврото при 26,50 крони за евро, а в края на седмицата курсът беше 26,6461 EUR/CZK. Седмицата започна без съществени промени на курса и към 11:30 едно евро се разменя за 26,6514 крони.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още