IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Зимбабве все така с най-бърз темп в света, достигна 14 841%

Рецесията в страната продължава вече девета година, безработицата е 70 на сто

14:37 | 16.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Зимбабве все така с най-бърз темп в света, достигна 14 841%
Инфлацията в Зимбабве продължава да е с най-бърз темп от всички държави в света. Официалните данни на статистическия институт на страната показват, че инфлацията в страната през октомври се е ускорила до 14 841 на сто на годишна база спрямо измерените през септември 7 982 на сто. На месечна база цените са се покачили със 136 на сто.

Според Международния валутен фонд Зимбабве притежава най-бързо свиващата се икономика в света. През юли тази година от фонда прогнозираха, че инфлацията в страната може да
достигне 100 000 процента.

Като опит за контрол на поскъпването на живота правителството въведе ценови контрол в страната през юли, който изискваше цените на стоките и услугите да бъдат намалени на половина. Резултатът от това действие обаче доведе до значително свиване на предлагането на храни и горива и силно развитие на нелегалната търговия.

Към момента Зимбабве се намира в деветата си поредна година на икономическа рецесия в резултат на опита на президента на страната Робърт Мугабе за национализация на земята. Заради тази програма селскостопанският сектор на страната претърпя силен удар.

Очаква се тази година да бъде отбелязан спад на икономиката с 5,7 на сто. През 2006 година рецесията е довела до намаляване на БВП на страната с 1,6 на сто. Безработицата в страната достига 70 на сто и според данни на ООН над 3 млн. жители на страната са били принудени да емигрират, съобщава Bloomberg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още