IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в САЩ запазва ръста си, безработните се увеличават

Индексът на потребителските цени в октомври показва, че инфлацията достига 3,5 на сто за последните 12 месеца

16:54 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в САЩ запазва ръста си, безработните се увеличават
Ръстът на потребителските цени в САЩ запазва темпа си през октомври. Същевременно молбите за помощи при безработица за миналата седмица бележат изненадващо увеличение, показват данните на Министерството на труда на страната.

Индексът на потребителските цени се увеличава, както и през септември, с 0,3 на сто. На годишна база инфлацията достига най-високата си стойност от август 2006 насам, като регистрираното за последните 12 месеца ниво е 3,5 на сто. Публикуваните днес данни напълно отговарят на прогнозите на анализаторите.

Цената на храните, която е с тегло от 20 на сто при измерването на индекса, се увеличава с 0,3 на сто, след като през септември увеличението беше 0,5 на сто. Наемите на жилищата пък спадат, което се приема за отражение на тежкото състояние на жилищния сектор. Ръст е отбелязан при цените на дрехите и текстилните продукти, а при автомобилите се наблюдава поевтиняване.

Днес бяха публикувани и данните за пазара на труда в страната. Резултатите показват, че първоначално безработните се увеличават с 20 хил. до 339 хил. души. През миналата седмица броят на молбите за помощ при безработица беше 319 хил. Четириседмичната средна стойност на показателя, която се приема за по-точен измерител на състоянието на пазара, се задържа на ниво 330 хил. души.

Увеличаването на първоначално безработните е по-голямо от предварителните очаквания, като прогнозите бяха за ръст до 320 хил. души.

Данните за инфлацията и пазара на труда могат да окажат влияние върху лихвените проценти в САЩ, като много анализатори са на мнение, че можем да станем свидетели на ново намаляване на лихвата през следващите месеци. От септември насам Фед е понижил основния лихвен процент с 0,75 процентни пункта до 4,25 на сто.

По време на днешната търговия доларът възстановява част от загубените през последните седмици позиции спрямо еврото. След като в 9:00 тази сутрин едно евро се разменяше за 1,4690 долара, американската валута поскъпна до 1,4611 EUR/USD в 12:50. Към 16:45 едно евро струва 1,4652 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още