IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно на Острова с изненадващ спад

Стойността на индекса отбелязва първото си понижение от девет месеца насам в резултат на свиването в потребителските разходи

13:13 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно на Острова с изненадващ спад
Продажбите на дребно във Великобритания отбелязват изненадващ спад през октомври в резултат на понижените покупки на храни и облекла на Острова. Измерената стойност на индекса на продажбите на дребно показва спад с 0,1 на сто, което е първото понижение на показателя от девет месеца насам, става ясно от публикуваните днес данни на бюрото за национална статистика в Лондон.

Продажбите на дребно забавя ръста си до 4,4 на сто на годишна база. За предходния месец беше отбелязан ръст на показателя с 0,6 на сто на месечна и до 6,3 на сто на годишна база. Анализаторите очакваха показателят да нарасне с 0,1 за месеца, а за годината се предвиждаше забавяне на ръста до 4,8 на сто.

Продажбите в хранителните магазини са намалели с 0,4 на сто, докато продажбите на нехранителните вериги са намалели с 0,1 на сто. Най-голямо понижение е регистрирано при продажбите на текстил, облекла и обувки – 0,5 на сто.

Данните вероятно ще натежат за промяна на лихвите на следващото заседание на Английската централна банка, като може да се стигне до тяхното намаляване. През последните дни някои основни показатели като износа и вноса на страната показаха, че производителите изпитват трудности от силните нива на британската валута. Ръководителите на АЦБ обаче до момента се въздържат от промени на лихвата, тъй като все още не са ясни окончателните последствия от финансовата криза.

Днес британската лира отстъпва спрямо долара от 2,0613 GBP/USD в 8:50 до 2,0425 GBP/USD в 12:20. Към 12:50 една лира се разменя за 2,0452 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още