IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението на услуги в Япония се понижава

Забавянето на промишленото производство и спадът в заплатите на служителите в страната довеждат до свиване на потреблението на услуги

08:59 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението на услуги в Япония се понижава

Търсенето на услуги в Япония отбелязва най-големия си спад през септември в резултат на забавянето на промишленото производство.

Индексът, измерващ разходите, които бизнесът и домакинствата са направили за телефонни разговори, енергия и транспорт, или т.нар. tertiary index, понижава стойността си с 1,6 на сто спрямо август, когато е бил отбелязан ръст от 1,2 на сто, става ясно от данните на Министерството на търговията в Токио. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за по-ограничен спад с 1 на сто.

Компаниите вероятно ще свият разходите си допълнително заради рецесията в жилищния сектор на САЩ, които са най-големият търговски партньор на Япония по отношение на вноса на японски продукти. За понижението при потреблението на домакинствата роля са изиграли нестабилността на пазара на труда и понижаващите се заплати.

През септември безработицата в Япония се увеличи до 4,0 на сто, а заплатите са се понижили в 9 от последните 10 месеца, предхождащи септември 2007 година. Това доведе до понижаването на потребителското доверие до най-ниската за последните три години стойност.

Днес йената възобнови поскъпването си спрямо американския долар. В 3:15 българско време курсът беше 111,63 йени за долар, а впоследствие японската валута поскъпва до 111,22 USD/JPY в 8:35.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още