IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Германия най-ниско за последните 15 години

В еврозоната също се наблюдава спад на доверието, което е предизвикано основно от рекордните нива на еврото

16:16 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Германия най-ниско за последните 15 години
Бизнес доверието в Германия се доближава до най-ниското си ниво за последните 15 години в резултат на поскъпването на еврото и високите цени на горивата, същевременно се влошават и икономическите очаквания за еврозоната. Това става ясно от ежемесечната публикация на немския изследователски център ZEW.

Индексът на икономическите очаквания за Германия, който се изготвя от центъра, пада до -32,5 пункта през ноември, което е най-ниската стойност от февруари 1993 година насам. През октомври беше отчетена стойност от минус 18,1 пункта, а специалистите очакваха по-ограничен спад до минус 20 пункта.

За цялата еврозона икономическите очаквания се понижават от -19,0 пункта през октомври до минус 30,0 пункта през ноември. Специалистите очакваха доста по-малък спад до стойност от минус 20 пункта.

Днес бяха публикувани и данните на Евростат за индустриалното производство в еврозоната. Те показват, че през септември е отбелязан спад на производството с 0,7 на сто. Месец по-рано беше отчетен ръст на показателя с 1,2 на сто, а предварителните очаквания бяха за спад с 0,4 на сто.

На годишна база индустриалното производство забавя ръста си до 3,5 на сто от 4,3 на сто през август при прогнозирано увеличение от 4,5 на сто.

За негативните резултати основна роля са изиграли високите цени на горивата и силното евро, което заплашва конкурентоспособността на износителите от еврозоната. Това може да накара Европейската централна банка да преразгледа своите приоритети и да понижи лихвите, но само ако бъдат дадени ясни доказателства за ограничаване на инфлационния натиск.

По време на днешната търговия след първоначалното си поскъпване от 1,4581 долара за евро в 8:00 до 1,4629 долара за евро в 9:50, единната валута регистрира понижение и към 16:00 курсът е 1,4600 EUR/USD. Най-високата си стойност доларът достигна в 13:00 при ниво 1,4574 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още