IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Китай ускорява ръста си

Натискът върху централната банка да увеличи лихвените проценти в страната се засилва

11:31 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай ускорява ръста си
Инфлацията в Китай ускорява ръста си през октомври в резултат на поскъпването на хранителните продукти, показват данните за индекса на потребителските цени в страната. Това, както и рекордният излишък в търговския баланс на страната, вероятно ще доведат до шестото увеличение на лихвените проценти от началото на годината.

Потребителските цени са нараснали с 6,5 на сто за последните 12 месеца, съобщават от Националното бюро за статистика. През септември увеличението беше с 6,2 на сто, а прогнозата на специалистите беше за по-ограничено увеличение през октомври до 6,3 на сто.

Хранителните продукти, които съставляват 1/3 от индекса, са поскъпнали с 4,4 на сто за първите десет месеца на годината. Най-силно се е повишила цената на свинското месо - с 55 на сто за последните 12 месеца. Зеленчуците са повишили цената си с 30 на сто, олиото е поскъпнало с 34 на сто, а яйцата – с 14 на сто.

Едновременно с ръста на потребителските цени в Китай се наблюдава и увеличение на инфлацията на ниво производител. През октомври производствените цени са нараснали с 3,2 на сто, което е с 0,5 процентни пункта повече от отбелязания през септември ръст от 2,7 на сто. Върху засилването на инфлационния натиск влияние оказват и данните за най-широкия агрегат, измерващ паричното предлагане - М2, който нараства с 18,5 на сто за периода октомври 2006 – октомври 2007 година.

Сред мерките, които китайските власти взимат срещу увеличаването на паричното предлагане, е изискването за увеличение на минималните резерви на банките, които бяха повишени за пореден път тази година и към момента са на ниво от 13,5 на сто. Вероятно обаче това няма да бъде достатъчно за справяне с проблема и така централната банка ще увеличи лихвите за шести път от началото на годината.

Днес американският долар поскъпва спрямо китайската валута. В 2:00 часа българско време курсът беше 7,4119 USD/CNY, а към 11:15 един долар се разменя за 7,4230 юана.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още