IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на ниво производител на Острова ускорява темпа си

Цените се увеличават повече от очакваното, което вероятно ще отложи понижаването на лихвения процент във Великобритания

13:49 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на ниво производител на Острова ускорява темпа си
Производствените цени във Великобритания отбелязват най-големия си растеж за последните 12 години в резултат на високите цени на суровините.

Изходящият индекс на производствените цени се увеличава с 3,8 на сто на годишна база спрямо ръст от 2,8 на сто през септември, съобщават от Офиса за национална статистика в Лондон. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за увеличение с 3,3 на сто. Отчетеният на месечна база ръст е 0,6 на сто при очаквания за 0,2 на сто.

Входящият индекс на производствените цени, или поскъпването на продуктите, които се влагат в производството, също се увеличава повече от очакваното. Регистрираният ръст е 1,8 на сто на месечна и 8,5 на сто на годишна база при прогнози за увеличение съответно с 1,5 и 7,0 на сто. За предходния месец ръстът беше 3,2 на сто на месечна и 6,4 на сто на годишна база.

Производствените цени са се увеличили заради повишенията при бензина, цените и химическите продукти, става ясно от статистическите данни. Седем от общо 10-те категории, включени в показателя, бележат месечно увеличение. За последната година най-голямо е поскъпването на ниво производител при храните – 6,0 на сто.

Увеличаването на производствената инфлация вероятно ще допринесе за ограничаване на мненията за понижение на основния лихвен процент в страната. През последните месеци Английската централна банка се въздържа от подобни действия именно заради високите цени на суровините и все още неясните последици от американската ипотечна криза.

Днес британската валута отстъпва от рекордните си нива спрямо долара, които бяха отбелязани миналата седмица. След като сутринта един паунд се разменяше за 2,0787 долара, в 9:45 британската валута поскъпна до 2,0857 GBP/USD, но след това отстъпи до 2,0777 GBP/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още