IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ спад на дефицита в търговския баланс на САЩ

Намаляването на отрицателното търговско салдо се дължи основно на рекордно ниските нива на американския долар през септември

17:16 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ спад на дефицита в търговския баланс на САЩ
Дефицитът в търговския баланс на САЩ отбелязва изненадващ спад през септември в резултат на рекордно ниските нива на долара, които са оказали стимул на износа.

Данните на Министерство на търговията в САЩ показват, че дефицитът се е свил с 0,6 на сто до 56,5 млрд. долара, което е най-ниската стойност на показателя от май 2005 насам. Ревизираната стойност на отрицателното търговско салдо на страната за август показва стойност от 56,8 млрд. долара, а специалистите очакваха увеличение на дефицита до 58,5 млрд. долара.

Износът отбелязва ръст с 1,1 на сто до 140,1 млрд. долара, а вносът се е увеличил с 0,6 на сто и е достигнал стойност от 196,6 млрд. долара.

Износът от САЩ отбелязва рекорд за седми пореден месец в резултат на слабите нива на долара и увеличеното търсене на американски стоки в чужбина. Прогнозите са, че и през следващите месеци износът ще расте, което може да помогне на икономиката да преодолее проблемите, които започнаха от ипотечния сектор на страната.

Дефицитът при търговията с втория по големина търговски партньор на САЩ – Китай, се увеличава с 5,5 на сто до 23,8 млрд. долара, като вносът от азиатската държава е на втората по големина стойност в историята. Най-голям стокообмен отново е отбелязан при търговията с Канада.

Днес бяха публикувани и предварителните данни за индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за ноември, които показват спад. Измерената стойност е значително по-ниска от очакванията и е 75,0 пункта. Консенсусната прогноза беше за спад до 80,0 пункта, след като през октомври бяха отчетени 80,9 пункта.

През последните месеци американската валута поевтиня до рекордно ниски стойности спрямо валутите на основни търговски партньори като ЕС, Великобритания, Канада и т.н. По време на днешната търговия беше постигнато ново историческо дъно при 1,4752 долара за евро в 12:20, като впоследствие американската валута успя да възвърне част от загубените позиции и към 17:05 кросът е 1,4676 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още