IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК понижи прогнозата за икономическия ръст на еврозоната

След като вчера лихвите в еврозоната бяха запазени на ниво 4,00 на сто, днес доларът се срина до ново дъно при 1,4752 EUR/USD

15:00 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК понижи прогнозата за икономическия ръст на еврозоната
Европейската комисия прибягна до нова корекция на прогнозата за икономическия ръст на ЕС за следващата година, става ясно от официално съобщение на институцията. Освен това са ревизирани и прогнозите за инфлацията в резултат на увеличаващите се цени на горивата и хранителните продукти.

Според ЕК икономиката на 13-те държави, които са приели еврото като парична единица, ще отбележи ръст от 2,2 на сто през следващата година, което е с 0,3 процентни пункта по-малко от предишната прогноза. Темпът на растеж ще забави своя ход и за 2009 г. се очаква икономически ръст от 2,1 на сто.

Основните причини за новите прогнози са американската ипотечна криза, която доведе до увеличаване на цената на кредитирането и до високите цени на петрола, който се доближава до 100 долара за барел. Ситуацията се утежнява допълнително от поскъпването на еврото, което може да доведе до спад в търсенето на европейските стоки, което от своя страна може да забави икономиката.

Комисията е коригирала и прогнозите за инфлацията в еврозоната, като е повишила очакваната стойност за 2008 година от 1,9 на 2,1 на сто. Това надхвърля заложения от ЕЦБ инфлационен таргет от 2 на сто, което вероятно ще доведе до увеличаване на лихвените проценти в еврозоната.

По време на вчерашната среща на борда на ЕЦБ не беше предприета промяна на лихвите, което се очакваше от трейдърите заради високите нива на европейската валута към момента. От думите на ръководителя на институцията Жан-Клод Трише стана ясно, че банкерите са притеснени от увеличаването на инфлацията, но изчакват с повишаването на лихвите заради високите цени на суровините, които могат да забавят икономическия растеж.

Това на практика означава, че е малко вероятно до края на годината да станем свидетели на нови, по-високи лихви в еврозоната, но е сигурно, че веднага щом бъдат налице необходимите данни и условия за това, ЕЦБ няма да се поколебае да предприеме такъв ход.

Днес еврото регистрира нов рекорд спрямо долара вследствие на новото повишение на цените на петрола и изявление на ръководителя на Фед Бен Бернанке, от което става ясно, че в САЩ може да бъде предприето ново понижение на лихвите.

Сутринта едно евро се разменяше за 1,4721 долара, като в 10:30 еврото се понижи до 1,4681 EUR/USD, за да се изстреля с близо 70 пипса до новия рекорд от 1,4752 EUR/USD в 12:10. Последва отстъпление на евровалутата и към 14:40 курсът е 1,4686 долара за евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още