IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не се очаква промяна на лихвите в еврозоната и на Острова

Лихвените проценти във водещите европейски икономики вероятно ще останат непроменени заради слабите нива на долара

09:07 | 08.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Не се очаква промяна на лихвите в еврозоната и на Острова

Днес с особен интерес ще бъдат очаквани решенията на Европейската централна банка и Централната банка на Англия относно лихвените проценти във водещите европейски икономики. Според преобладаващите прогнози, лихвите ще бъдат запазени на сегашните си нива от 5,75 на сто за Великобритания и 4 на сто за еврозоната.

Банкерите вероятно ще оставят лихвите без промяна по няколко причини. Във Великобритания те са свързани с все още неясните последствия от кредитната криза и макар че през последните месеци производството и реализирането на продукцията е затруднено от високите нива на лирата, едва ли ще бъде предприето понижение. Преди финансовата криза настроенията на Острова бяха за ново повишение на лихвите, тъй като безработицата е на рекордно ниско ниво, производството вървеше добре преди рязкото поскъпване на местната валута и т.н.

След повишаването на стойността на лирата започват да се чуват все повече гласове в подкрепа на по-ниските лихви. Докладът от предишната среща на Централната банка обаче показва, че решението за запазване на нивото от 5,75 на сто е взето с 8-1 гласа, което прави малка вероятността за промяна днес. По-скоро на такава можем да станем свидетели през следващите месеци и то в случай, че се получат категорични данни за проблеми, свързани с високата цена на лирата.

В еврозоната също е малко вероятно да бъдат променени лихвите, тъй като това би довело до още по-силен ръст спрямо долара. Към момента еврото се намира на рекордно високи нива, доларът поевтинява, а това води до силен ръст в цените на суровините. Това би затруднило европейската икономика и почти сигурно банкерите ще се въздържат от промяна в лихвите.

Въпреки появилите се сигнали за инфлационен натиск в еврозоната, данните за икономическите очаквания, бизнес климата и потребителското доверие показват, че високите стойности на еврото оказват негативно влияние върху състоянието на икономиката и се предполага, че умерената инфлация ще бъде предпочетена от банкерите от ЕЦБ с оглед улесняване, доколкото е възможно, на износителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още