IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Секторът на услугите в еврозоната ускорява ръста си

Данните за индекса PMI за сектора на услугите във водещите европейски икономики доведоха до нов рекорд на еврото спрямо долара

14:15 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в еврозоната ускорява ръста си

Растежът в сектора на услугите в Европа увеличава темпа си на нарастване през октомври в резултат на постепенното възстановяване на банковия сектор след проблемите в кредитния сектор през септември. Това става ясно от индекса PMI за сферата на услугите, който се публикува ежемесечно от Royal Bank of Scotland Group.

Показателят за еврозоната е на стойност 55,8 пункта, което е с 1,6 пункта повече от отчетените през септември 54,2 пункта. Ръст е отбелязан още в Германия, където актуалната стойност е 55,1 пункта при регистрирани 53,1 през септември, Франция, където стойностите са съответно 58,5 през октомври и 56,8 през септември, и Италия, където увеличението е от 53,9 до 55,3 пункта.

По принцип стойности на индекса PMI над 50 пункта се считат за сигнал за позитивни настроения и експанзия, което означава, че европейската икономика може да не бъде сериозно засегната от случващото се в САЩ, съобщава Bloomberg.

Днес бяха публикувани и данните за производствените цени в еврозоната за септември. Те показват, че инфлацията на ниво производител за месеца е 0,4 на сто спрямо август. Изменението на цените през септември спрямо предходния месец, при положение, че не се вземат под внимание данните за енергийния сектор е 0,2 на сто.

За 12-те месеца от септември 2006 до септември 2007 година производствените цени се увеличават с 3,1 на сто, като поскъпването на горивата и другите енергоносители е 1,6 на сто. Потребителските стоки са повишили цената си с 4,1 на сто, а трайните продукти са поскъпнали с 1,9 на сто.

На фона на целия Европейски съюз производствените цени се увеличават с 3,2 на сто за годината, като най-големите ръстове са отбелязани в Литва (9,8 на сто), България (9,0 на сто) и Словения (5,7 на сто), става ясно от официалната статистика, публикувана от Евростат.

Днес еврото отбеляза нова рекордна стойност спрямо американския долар. След като в 9:00 двете валути се разменяха по курс 1,4510 долара за евро, последва поскъпване на евровалутата с около 50 пипса до новия рекорд от 1,4556 EUR/USD в 13:45. Към 14:05 едно евро струва 1,4547 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още