IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови слаби данни за японската икономика

Индексът на водещите индикатори е на най-ниското си ниво за последните 10 години, което доведе до ново понижение на японската валута

10:47 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нови слаби данни за японската икономика

Най-широкият показател за японската икономика, индексът на водещите индикатори, пада до най-ниското си ниво за последните десет години през септември и това може да се приеме като сигнал, че икономическият растеж на Япония ще се забави.

Отчетената стойност на показателя за септември е 0,0 на сто, съобщават от бюрото по статистика в Токио. Нива под 50 на сто се приемат като знак за забавяне на икономиката през следващите три до шест месеца, а резултатът съвпада точно с предварителните прогнози на анализаторите.

Индексът на водещите индикатори обхваща 12 месечни показателя за икономиката, сред които са жилищното строителство, борсовите цени, безработицата и т.н. Данните, които са публикувани за индекса днес, са предварителни, тъй като обработването на всички компоненти изисква по-голям период от време. Очаква се крайните резултати да бъдат обявени в рамките на две седмици.

Миналата седмица Централната банка на Япония понижи прогнозата си за ръста на икономиката в резултат на слабите данни за началното строителство и индустриалното производство през септември.

Данните се отразиха на търговията с японската валута и тя отстъпи от вчерашните си повишения спрямо долара и еврото. Курсът на йената към долара днес се понижава от 114,59 USD/JPY в 8:00 до 114,68 USD/JPY в 9:40. Спрямо еврото понижението е от 166,26 йени за евро в 9:00 до 166,58 EUR/JPY в 10:40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още