IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ФЕД понижи лихвите в САЩ

Намалението е с 0,25 процентни пункта до 4,50 на сто, доларът стига ново рекордно дъно от 1,4495 EUR/USD

20:50 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
ФЕД понижи лихвите в САЩ
Федералният резерв на САЩ понижи лихвите в страната с 0,25 процентни пункта до 4,50 на сто. Този ход беше очакван от инвеститорите, тъй като данните за американската икономика за последните месеци показват, че страната е изправена пред сериозна криза.
 
Понижението е второ за последните месец и половина, след като на 18 септември основната лихва беше намалена с половин процентен пункт от 5,25 на 4,75 на сто. Проблемите в най-голямата световна икономика започнаха от жилищния сектор на страната, като заради големия брой необслужвани високорискови ипотеки, финансовият сектор изпадна в сериозни затруднения.
 
"Днешният ход, комбиниран с действията на Фед от септември, би трябвало да предотврати някои от негативните ефекти за реалната икономика, които иначе биха възникнали от кризата на финансовите пазари", се казва в официалното становище на Federal Open Market Committee, направено след днешната среща във Вашингтон. Според комитета след това решение рискът от висока инфлация замества риска от забавяне на икономическия ръст, предаде Bloomberg.
 
Днес в САЩ бяха публикувани предварителните данни за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. Те показаха изненадващ ръст до 3,9 на сто на годишна база. Увеличението се дължи главно на увеличените потребителски разходи в страната.
 
Данните за строителния сектор обаче все още са изключително незадоволителни, като миналата седмица бе съобщено, че продажбите на съществуващи жилища са паднали до най-ниското си ниво за последните осем години.
 
Търговията между американската валута и еврото днес беше особено активна. Първоначално в 9:20 еврото регистрира рекорд при 1,4460 EUR/USD. Последва спад на европейската валута до 1,4428 EUR/USD в 14:40 и нов рекорд от 1,4471 долара за евро в 18:20.
 
В 20:15 часа, когато беше обявено решението за лихвите, едно евро се разменяше за 1,4430 долара, а след известни колебания последва силен ръст на еврото от над 60 пипса и към 20:45 кросът е при най-високата в историята стойност на еврото от 1,4495 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още