IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Германия намаляват, гражданите спестяват

Спестяванията са нараснали заради очакванията за повишена инфлация, прогнозите за увеличение на лихвите в еврозоната доведоха до нов рекорд на еврото

10:35 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Германия намаляват, гражданите спестяват
Продажбите на дребно в Германия през септември намаляват с 1,2 на сто в номинално и с 2,2 на сто в реално изражение спрямо септември 2006 година, показват предварителните данни на Федералното бюро по статистика в страната.

Предварителните данни представят информацията за седем немски провинции, в които се реализира около 76 на сто от целия оборот при търговията на дребно в страната. Освен на икономически фактори по-ниската стойност на продажбите се дължи и на факта, че през септември 2007 работните дни на магазините са били 25, или с един по-малко от септември 2006 г., гласи официалната статистика.

От началото на годината до края на септември търговията на дребно е била с 1,6 на сто по-малка от сравнимия период на 2006 година, като номиналното понижение е съответно 0,9 на сто.

Коригираната със сезонните колебания и календарните ефекти стойност на продажбите на дребно показва, че през септември е отчетен ръст на месечна база спрямо август в размер на 2,6 на сто в номинално и 2,3 на сто в реално отношение.

Търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия регистрира най-голям спад за последните 12 месеца, като номиналната стойност на продажбите намалява с 2,4 на сто, а реалната – с 4,6 на сто.

Понижението при продажбите на дребно идва като потвърждение на доклад, публикуван в немските медии миналата седмица, според който германците заделят все повече средства и ограничават потреблението си заради високите цени на горивата и очакванията за повишена инфлация в страната.

Две от основните причини за свиването на потреблението и увеличаването на спестяванията са новата данъчна система, която е довела до силен ръст на покупките в края на миналата година, и застаряването на населението.

Средно за първото полугодие на 2007 година всеки германец е заделял по 170 евро месечно, което е довело до увеличаване на спестяванията в страната до 84 млрд. евро за периода. Коригираната стойност на индекса на спестяванията в страната е 10,9 на сто, което показва, че за шестте месеца е отбелязан ръст от 0,4 на сто спрямо края на 2006 година, според Deutsche Welle.

Данните за ръста на спестяванията и очакванията за засилване на инфлацията в най-голямата икономика на ЕС доведоха до засилване на прогнозите за увеличение на лихвените проценти в еврозоната. Това доведе до нов рекорд на еврото спрямо долара в очакване на решението на Фед за лихвите в САЩ.

След като в 8:00 днес едно евро се разменяше за 1,4444 долара, в 9:15 беше отбелязан поредният рекорд на евровалутата от 1,4460 EUR/USD. Към 10:15 едно евро струва 1,4443 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още