IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът на Нова Зеландия намалява

Свиването на дефицита вероятно ще принуди Централната банка отново да увеличи лихвите, които към момента са на рекордното ниво от 8,25 на сто

09:56 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът на Нова Зеландия намалява

Дефицитът в търговския баланс на Нова Зеландия регистрира неочаквано свиване през септември, което се дължи на увеличения за пръв път през последните пет месеца износ на страната. За по-ниската стойност на дефицита основно влияние са оказали високите цени на суровините и продукцията от новото петролно поле в страната.

Регистрираната на годишна база стойност на дефицита за септември е 6,26 млрд. новозеландски долара (4,8 млрд. американски), съобщават от Statistics New Zealand. През август дефицитът беше 6,34 млрд. новозеландски долара, а специалистите очакваха увеличаване до 6,41 млрд.

В сравнение със септември 2006 година дефицитът се свива от 625 млн. до 544 млн. новозеландски долара, което е показателно за сериозното намаляване на показателя. За последните 12 месеца вносът в Нова Зеландия се е увеличил с 2,9 на сто (до 3,55 млрд. новозеландски долара), докато износът се е увеличил с 6,4 на сто (до 3,01 млрд.).

Данните за търговския баланс доведоха до най-големия ръст на новозеландската валута, тъй като се засилиха очакванията за ново увеличение на лихвените проценти в страната. Към момента основният лихвен процент в Нова Зеландия е 8,25 на сто, което я прави предпочитана дестинация за carry-trade от страна на спекулантите.

Спрямо американския долар новозеландската валута, известна сред трейдърите още с наименованието „киви“, поскъпна от ниво 0,7694 NZD/USD в 0:45 часа, когато бяха публикувани данните до 0,7725 NZD/USD в 9:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още