IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Противоречиви данни за безработицата в САЩ

Поръчките на дълготрайни стоки са намалели, доларът отново отстъпва спрямо еврото

17:01 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Противоречиви данни за безработицата в САЩ
Броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ през изминалата седмица е намалял. Данните на Министерството на труда на САЩ показват, че за седмицата до 20 октомври са били подадени 331 хил. молби за помощи, което е с 8 хил. по-малко от отчетените през предходната седмица 339 хил.

Средният брой първоначални молби за помощи за последните четири седмици, който дава по-ясна представа за ситуацията на пазара на труда, се увеличава до 324 500, което е със 7 500 повече, отколкото за предходната седмица. Това дава нова сила на спекулациите, че кризата от ипотечния сектор се пренася и в реалната икономика, което ще доведе до ново намаление на лихвите в САЩ.

Днес бяха публикувани и данните за поръчките на трайни стоки в САЩ през септември, които отбелязват неочакван спад в резултат на пониженото търсене на военна екипировка.

Индексът на поръчките е намалял с 1,7 на сто спрямо предходния месец, когато пък беше регистрирано понижение от 5,3 на сто, съобщават от Министерство на търговията в САЩ. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст на показателя с 1,5 на сто. Ако от данните обаче се извадят военните поръчки, които бележат спад от 39 на сто, индексът на поръчките на трайни стоки се увеличава с 0,7 на сто.

Увеличаването на търсенето на дълготрайни активи от страна на компаниите е сигнал, че корпоративните разходи може да помогнат за намаляване на ефекта на ипотечната криза, която заплашва да сложи край на икономическата експанзия на САЩ. За повишаването на тези поръчки съдейства и понижаващата се стойност на американската валута, която прави технологичните стоки по-атрактивни в чужбина.

Днес доларът отново отстъпва спрямо еврото. В 9:00 часа едно евро струваше 1,4259 долара, като последва постепенно поскъпване на европейската валута до 1,4332 EUR/USD в 16:00. Към 16:45 едно евро се разменя за 1,4320 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още