IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът PMI за производството на еврозоната спада повече от очакваното

Производителите в еврозоната са затруднени от високите цени на еврото, което е довело до отчитането на най-ниската стойност на показателя до момента

14:16 | 24.10.07 г.
Индексът PMI за производството на еврозоната спада повече от очакваното
Индексът PMI за сферата на производството през октомври в еврозоната регистрира по-голям от очаквания спад. Стойността на индекса е 51,5 пункта, а консенсусната прогноза беше за понижение с 0,3 пункта спрямо отчетеното през септември ниво от 53,2 пункта.
 
Въпреки че стойността все още е над 50 (което се счита за позитивни очаквания), индикаторът е на рекордно ниска стойност. Това може да се приеме като сигнал, че производственият сектор в еврозоната ще се нуждае от дълъг период, докато успее да се възстанови след финансовата криза.
 
По принцип индексът PMI се приема за водещ индикатор и измерва очакванията на експертите от дадения сектор за развитието на икономиката през следващите шест месеца. Производственият PMI се изчислява, като мениджъри от производствения сектор отговарят на въпроси за техните очаквания за развитието на сектора. Въпросите са свързани с нивото на заетост, броя на новите поръчки, икономическите очаквания, запасите, доставките и инвентара.
 
За сметка на производствения PMI, индексът за сектора на услугите отбелязва ръст, който надхвърля очакванията. Стойността на показателя за октомври е 55,6 пункта, което е с 1,4 пункта повече от регистрираните през септември 54,2 пункта. Очакванията на специалистите бяха за по-умерен ръст на индекса до 54,5 пункта.
 
Разнопосочното движение на двата индекса показва влиянието на силното евро върху външната търговия на еврозоната. Заради рекордно високите стойности на европейската валута износителите от региона губят от своята конкурентоспособност, което се отразява на техните бизнес очаквания. Това връща на дневен ред дискусията за понижението на основния лихвен процент в еврозоната.
 
Днес еврото отстъпва на американската валута. От ниво 1,4255 долара за евро в 9:00, американската валута поскъпна до 1,4233 EUR/USD в 12:50. Най-ниското ниво на еврото беше регистрирано в 10:20, когато курсът беше 1,4195 EUR/USD. В 13:55 едно евро струва 1,4221 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още