IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската валута поскъпна спрямо долара след срещата на Г-7

Юанът за пръв път преминава границата от 7,5 USD/CNY, откакто курсът не е фиксиран спрямо долара

10:40 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската валута поскъпна спрямо долара след срещата на Г-7

Китайската валута отбеляза най-големия си ръст спрямо американския долар, преминавайки границата от 7,5 юана за долар. Поскъпването идва в резултат на увеличаващия се търговски излишък и нарастващите чужди инвестиции в страната.

Роля за повишаването на стойността на китайската валута изигра и проведената в петък във Вашингтон среща на финансовите министри от седемте най-развити държави (Г-7), по време на която беше отправено послание към Пекин за предприемане на мерки по повишаване на курса на юана.

Нивото, което беше достигнато днес, е най-високото откакто Централната банка на Китай реши да премахне фиксирания курс към долара през юли 2005 година. Китайската валута е поскъпнала с 10,5 на сто оттогава, но това според ЕС и САЩ не е достатъчно за постигането на равновесие и равнопоставена международна търговия.

Откакто е прекъснат фиксираният курс между юана и долара, курсът на китайската валута се определя спрямо кошница от валути, сред които са еврото, японската йена, южнокорейският вон и британската лира. Курсът на юана може да варира с 0,5 на сто спрямо референтния курс, определен от Централната банка за конкретния ден.

Според доклад на Националната комисия за развитие и реформи в Китай валутата на страната трябва да поскъпне с 20 на сто през следващите години, съобщават от Market News International. За да бъдат избегнати валутните спекулации, правителството трябва да предприеме еднократно повишаване на стойността на юана, след което да поддържа курсa стабилен, се казва още в доклада.

Официалната информация обаче е, че такъв доклад няма, което става ясно от думите на говорителя на Комисията Ли Идзю, който е заявил, че не е чувал за подобен доклад и затова не може да го коментира, предава Bloomberg.

Позицията на САЩ по отношение на китайската валута е, че властите трябва да позволят на юана да нарасне в краткосрочен период, след което да оставят пазара да определи справедливата му стойност. Подобни са вижданията и на ЕС, според които валутната политика на Китай поставя европейските производители в неравно положение спрямо китайските.

По време на азиатската търговия юанът поскъпна спрямо долара от ниво 7,5005 юана за долар в 3:00 часа българско време до 7,4929 USD/CNY в 4:45. В 10:30 един американски долар се разменя за 7,4934 юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още