IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените поръчки на Острова се забавят повече от очакваното

Високата стойност на британската валута е довела до намаляване на индустриалните поръчки за износ, както и на бизнес доверието сред производителите

15:47 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Производствените поръчки на Острова се забавят повече от очакваното
Производствените поръчки във Великобритания отбелязват изненадващ спад през октомври в резултат на намаления износ, показват данните на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Според ежемесечното изследване на организацията индексът на производствените поръчки е паднал до ниво от минус 6 пункта, което е значително под регистрираните през септември +6 пункта и очакваните през настоящия месец +4 пункта.

Експортните поръчки са се понижили до минус 9 пункта, което е най-ниското ниво за последната година. През септември индексът беше на стойност минус 2 пункта.

Данните показват още, че компаниите са били по-малко склонни да увеличават цените, като индексът, измерващ очакванията за цените, показва спад от +16 до +14 пункта, пише Ройтерс. Това според специалистите се дължи на факта, че производителите вече усещат влиянието на слабия долар и трудностите при експорта, които биват предизвикани от него.

Днес бяха публикувани и данните за бизнес доверието сред производителите, които също се изготвят от Конфедерацията на британската индустрия. Индексът, който се публикува на всеки три месеца, е на стойност от минус 13 пункта, при положение че за второто тримесечие на годината е бил на ниво от минус 2 пункта. Спадът според анализаторите се дължи основно на силната британска валута.

Днес британската валута поскъпва значително спрямо американския долар. От ниво 2,0335 долара за паунд в 8:00 часа днес лирата поскъпна до 2,0443 GBP/USD в 12:35. Последва леко повишение на долара до 2,0403 GBP/USD в 13:10, но след това паундът поскъпна силно до 2,050 долара за лира в 15:10. Към 15:30 една лира се разменя за 2,0488 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още