IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените цени в Германия се увеличават по-малко от очакваното

Днес еврото отново постига рекордни стойности спрямо долара

10:12 | 19.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Производствените цени в Германия се увеличават по-малко от очакваното
Индексът на производствените цени в Германия през септември се увеличава с 1,5 на сто на годишна база, става ясно от публикуваните днес от Федералното бюро за статистика във Висбаден данни. Спрямо август производствените цени са нараснали с 0,2 на сто.

Месечното увеличение на цените на ниво производител напълно отговаря на предварителните прогнози. На годишна база очакванията бяха за ръст от 1,8 на сто.

От всички основни производствени ресурси единствено при цената на природния газ е регистрирано понижение с 8,3 на сто на годишна база и с 0,3 на сто на месечна. Цената на електричеството се е увеличила с 0,6 на сто спрямо предходния месец, а спрямо септември 2006 е останала без промяна.

Без да се взимат предвид цените на тока, природния газ и твърдите горива, индексът на производствените цени се увеличава с 0,2 на сто спрямо август и с 2,7 на сто спрямо септември 2006 година.

Според прогнозите високите цени на горивата, които отбелязват рекордни стойности през последните седмици, може да доведат до увеличаване на производствените цени и забавяне на икономическия ръст в най-голямата икономика на еврозоната. През 2006 беше отбелязан ръст от 2,9 на сто, а за настоящата се очаква стойност от 2,6 на сто. Прогнозите за 2008 са, че икономиката на Германия ще нарасне с 2,2 на сто, предава Bloomberg.

Днес еврото отново постига рекордни стойности спрямо долара. Най-високото ниво на европейската валута от въвеждането й беше регистрирано в 8:45, когато едно евро се разменяше за 1,4311 долара. Към 10:00 доларът поскъпва леко и курсът е 1,4296 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още