IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът в търговския баланс на еврозоната се свива

Салдото с Китай показва рекордно увеличаване на дефицита при търговията на ЕС

13:40 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът в търговския баланс на еврозоната се свива
Първоначалните данни за търговския баланс на еврозоната през август показват, че излишъкът се свива спрямо юли. Отчетената му стойност за месеца е 1,3 млрд. евро при регистриран през юли излишък от 5,7 млрд. евро, става ясно от данните на Евростат.

На месечна база коригираната стойност на вноса в еврозоната през август се е увеличила с 2,0 на сто, докато износът е нараснал с 4,9 на сто.

Данните за целия Европейски съюз показват увеличаване на дефицита в търговския баланс до 16,3 млрд. евро, след като месец по-рано беше отчетено превишение на вноса над износа от 13,4 млрд. евро. Спрямо юли вносът в ЕС е намалял с 0,4 на сто, докато износът се е увеличил с 2,9 на сто.

Дефицитът при търговията на ЕС с Китай се е увеличил с рекордните 25 на сто за първите седем месеца на годината. Това се дължи на нарасналия с 21 на сто внос от азиатската държава, като същевременно износът от ЕС се е увеличил с 15 на сто. Стойността на дефицита за периода януари – юли 2007 година е 86,1 млрд. евро спрямо 68,9 млрд. евро за съпоставимия период година по-рано.

Финансовите министри на страните-членки на ЕС взеха становище по този въпрос на срещата си в Люксембург миналата седмица, като заявиха, че азиатските държави трябва да предприемат мерки по увеличаване на курсовете на своите валути спрямо еврото. В противен случай износителите от ЕС са поставени пред затруднения при реализирането на продукцията си.

Очаква се курсовете на азиатските валути и високата стойност на еврото да бъдат основна тема на разговорите по време на предстоящата утре среща на Г-7 във Вашингтон.

Днес еврото продължава да поскъпва спрямо долара. Сутринта двете валути се разменяха по курс 1,4234 долара за евро, след което доларът отстъпи до 1,4260 EUR/USD в 12:00. Към 13:25 кросът на двете валути е 1,4253 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още