IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан не очаква рязък спад на долара, той пък стига ново рекордно дъно

Според бившия председател на Фед разпродажбите на американски ценни книжа от азиатските държави няма да доведе до спад на долара

10:38 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан не очаква рязък спад на долара, той пък стига ново рекордно дъно
Бившият председател на Фед Алън Грийнспан не очаква рязък спад на долара заради повишените продажби на американски ценни книжа от азиатските държави през последните месеци, предадоха участници във форум в Сеул.

Грийнспан е говорил пред форума, организиран от вестник Maeil Business, чрез видеовръзка от Вашингтон, като на събитието на са били допуснати представители на медиите и затова сведенията за думите на Грийнспан идват от присъстващите на форума.

На въпроса дали разпродажбите на ценни книжа от страна на Китай ще доведе до поевтиняване на долара Грийнспан е отговорил, че тази информация вече е била калкулирана в курсовете на валутите и затова не може да се очаква значително понижение, казва Конг Донг Рак от Hana Daetoo Securities, който е присъствал на събитието, цитиран от Bloomberg. Според Грийнспан пазарите са достатъчно умни, за да реагират умерено на подобни новини.

През август Япония, Китай и Тайван са продали най-голям брой американски ценни книжа за последните пет години заради проблемите в ипотечния сектор на САЩ и рекордния спад на долара.

По официални данни на финансовото министерство на САЩ Япония е намалила с 4 на сто американските правителствени облигации, които притежава, до 586 млрд. долара. Китай е съкратил с 2,2 на сто стойността на този тип книжа в портфейла си до 400 млрд. долара, а Тайван – с 8,9 на сто до 52 млрд. долара.

Грийнспан е говорил и за китайската валута. Според него валутната политика, която водят китайските власти, може да доведе до нестабилност на икономиката в дългосрочен план, става ясно от думите на Бен Арбър, ръководител на отдела за международни разплащания на HSBC в Сеул. Грийнспан е повторил прогнозите си, че шансът американската икономика да попадне в рецесия е между 30 и 50 на сто.

Според бившия председател на Фед забавянето на американската икономика вероятно няма да доведе до рецесия, но е възможно да има силно негативен ефект върху азиатските икономики. По думите на Минг Юнг, генерален мениджър на Samsung Securities, Грийнспан е по-скоро оптимистично, отколкото песимистично настроен за бъдещето на икономиката на САЩ.

Днес доларът продължава да отстъпва спрямо еврото. След като вчерашните данни за строителството в страната показаха по-слаби от очакваните резултати за септември, американската валута се понижи спрямо еврото. В 8:00 днес едно евро се разменяше за 1,4234 долара, като в 9:55 бе регистриран нов рекорден връх на евровалутата при ниво 1,4252 долара за евро. Към 10:20 кросът е 1,4245 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още