IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата във Великобритания най-ниска за последните 30 месеца

Икономическият растеж в страната е основна причина за разкриването на нови работни места и намаляването на броя на безработните

14:25 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата във Великобритания най-ниска за последните 30 месеца
Равнището на безработица във Великобритания се запазва на най-ниската си стойност за последните 30 месеца през септември на ниво от 2,6 на сто, колкото беше и през август, става ясно от данните на Офиса за национална статистика в Лондон.

Молбите за помощи при безработица са намалели с 12 800 през септември, което е три пъти по-голям от очаквания спад. Така безработните в страната намаляват до 835 хил. души. Консенсусната прогноза беше за намаляване на молбите с 4 хил., след като през август беше регистрирано понижение с 4 200 молби.

Спадът на безработицата се дължи на икономическия растеж на Великобритания, който е довел до разкриването на голям брой нови работни места. Според централната банка ръстът на икономиката за 2007 година ще бъде най-голям за последните три години.

Добрите данни за безработицата, които засилват инфлационния натиск в страната, може да доведат до увеличение на лихвите в страната, макар че на последните си заседания Английската централна банка не предприе мерки за тяхната промяна. В момента повечето световно централни банки са изправени пред варианти за намаляване на лихвите заради проблемите, които започнаха от ипотечния сектор на САЩ.

Днес стана ясно, че лихвите на Острова вероятно ще останат на ниво от 5,75 на сто и в близките месеци, тъй като от публикувания бюлетин за последната среща на централната банка става ясно, че решението за запазване на лихвите е взето с 8 на 1 гласа. В същата насока е и изказването на председателя на АЦБ Марвин Кинг от началото на месеца, че лихвите няма да бъдат понижени, докато не бъдат дадени ясни доказателства, че кредитната криза ще забави икономическия ръст на Великобритания, предава Bloomberg.

Новините за безработицата доведоха до ръст на лирата спрямо еврото и долара. От ниво 0,6971 евро за паунд в 8:00 часа, лирата първоначално отстъпи до 0,6986 EUR/GBP в 9:45, а след това поскъпна до 0,6961 EUR/GBP в 11:35. Към 14:00 едно евро се разменя за 0,6996 паунда.

Спрямо долара днес лирата също поскъпва. От 2,0309 GBP/USD в 8:00 британската валута достигна до 2,0361 долара за паунд в 10:55. Към 14:00 паундът отстъпва до ниво 2,0339 GBP/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още