IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания забавя ръста си

Показателят остана на най-ниското си ниво от март 2006 насам, като е под заложения от Централната банка на страната таргет

12:29 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания забавя ръста си
Индексът на потребителските цени във Великобритания за септември показва, че инфлацията в страната забавя ръста си. Отчетеното повишение на показателя е 0,1 на сто, съобщават от Бюрото за национална статистика в Лондон. Очакванията на специалистите бяха за забавяне в ръста на цените до 0,3 на сто, след като за август беше регистрирано увеличение от 0,4 на сто.

На годишна база потребителските цени запазват непроменен ръста си от август и той се запазва на ниво 1,8 на сто. Предварителните очаквания бяха за повишение на индекса с 0,1 процентни пункта до 1,9 на сто.

Днес бяха публикувани и данните за цените на дребно в страната. При техния ръст също се наблюдава забавяне, което надвишава прогнозите. За септември цените на дребно са се увеличили с 0,3 на сто спрямо август при очакван ръст от 0,4 на сто. На годишна база отчетеното увеличение е 3,9 на сто, което е с 0,2 процентни пункта по-ниско от август, когато беше регистриран ръст от 4,1 на сто. Консенсусната прогноза беше за забавяне на ръста до 4,0 на сто.

Съобщените днес данни за инфлацията показват, че тя е под заложения от Централната банка таргет, което може да се тълкува като сигнал за възможно намаляване на лихвите в страната. Това се отрази на търговията с британската валута и след новините тя отстъпи спрямо еврото.

След като в ранните часове на търговията едно евро се разменяше за 0,6954 паунда, британската валута отстъпи до 0,6965 EUR/GBP в 10:00, след което възстанови изгубеното и в 11:15 курсът беше 0,6954 EUR/GBP. Новината за инфлацията обаче доведе до рязък спад на лирата и към 12:20 кросът е на ниво 0,6973 EUR/GBP.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още