IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът Empire State за октомври с неочакван ръст

Високата стойност на индекса показва, че бизнес доверието в САЩ се възстановява след силния спад през септември

16:45 | 15.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът Empire State за октомври с неочакван ръст

Днес бяха публикувани данните за oктомври на индекса Empire State, който измерва бизнес условията в Ню Йорк. Той отчете стойност от 28,8 пункта, което представлява ръст от над 14 пункта спрямо предходния месец, когато бе регистрирана стойност от 14,7 пункта. Това става ясно от съобщение на клона на Федералния резерв в Ню Йорк.

Консенсусната прогноза на специалистите беше за понижаване на индекса до 13,2 пункта.

Изненадващо високата стойност на индекса показва, че бизнес доверието в САЩ се завръща, след като през миналия месец бе отбелязан сначителен спад на показателя. Това, съчетано с позитивните данни за търговския баланс и продажбите на дребно, данните за които бяха оповестени в петък, дава основание да се смята, че най-лошата част от кризата вече е преминала.

Безработицата в САЩ също показа положителни резултати за изминалия месец, което означава, че проблемите в ипотечния сектор могат и да не се пренесат върху останалата част от икономиката на страната.

Индексът Empire State се изчислява чрез проучване от клона на Федералния резерв в Ню Йорк. Изпълнителните директори на компаниите в производствения сектор отговарят на въпроси, свързани с техните очаквания за бизнес условията в бъдеще. Стойностите на индекса се получават, като от положително настроените мениджъри се извади броят на отрицателно настроените. Така положителен резултат е показателен за очаквания за развитие на икономиката, а отрицателен – за свиване.

Към момента щатският долар се търгува на ниво от 1,4230 спрямо еврото. Курсът на зелената валута спрямо японската йена е на 117,75.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още