IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Натоварването на производствените мощности в Япония с рекорд

Днес японската валута отново отстъпва спрямо долара

10:35 | 15.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Натоварването на производствените мощности в Япония с рекорд
Натоварването на производствения капацитет в Япония през август е достигнало рекордна стойност в резултат на увеличеното търсене на автомобили и електроника.

Индексът на натоварване на мощностите отбелязва ръст от 5,1 на сто спрямо юли и достига 109,7 пункта. Това е най-високото ниво на показателя от началото на съставянето на подобна статистика през 2000 г., съобщават от японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията.

Компаниите изграждат нови мощности и преоборудват заводите си в очакване, че ръстът на световната икономика ще повиши търсенето на японските износни стоки. Най-големите фирми в страната планират да увеличат инвестициите си с 8,7 на сто за периода април 2007 – април 2008, стана ясно от публикуваните по-рано през месеца данни за индекса на бизнес доверието Tankan.

Увеличеното натоварване отразява ръста в индустриалното производство на Япония през август, когато производителите на автомобили възстановиха производството си след силното земетресение през юли. За месеца коригираната стойност на индекса на индустриалното производство показва повишение от 3,5 на сто, което е с 0,1 процентен пункт по-високо от публикуваните по-рано данни за ръст от 3,4 на сто, съобщават още от министерството.

Икономиката на страната ще продължи да расте, въпреки че световният финансов пазар все още е нестабилен заради жилищната криза в САЩ, смята председателят на Японската централна банка Тошихико Фукуи, цитиран от Bloomberg.

По думите на Фукуи е много вероятно Япония да отбележи продължителен икономически ръст, макар към момента световната икономика да е изправена пред сериозни рискове. Институцията ще прилага монетарна политика в тясна връзка с данните за икономиката и цените, е заявил Фукуи по време на тримесечната среща на Японската централна банка с водещи мениджъри в Токио.

Изказването му е сходни с това, което е направил и по време на предишната среща през юли. Оттогава централната банка не е предприемала мерки по отношение на лихвените проценти въпреки трудностите, предизвикани от кризата на световния пазар. Към момента лихвеният процент в Япония е най-нисък от всички индустриални държави на ниво от 0,5 на сто.

Днес японската валута отново отстъпва спрямо долара. След като в 6:00 българско време един долар се разменяше за 117,56 йени, американската валута поскъпна до 117,67 USD/JPY в 9:40. Последва ръст на йената до 117,55 USD/JPY в 9:55, а към 10:20 японската валута отстъпва до ниво 117,73 йени за долар.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още