IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ с изненадващ ръст през септември

Инфлацията на ниво производител също е неочаквано висока, което идва в резултат на слабите нива на американската валута

16:03 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ с изненадващ ръст през септември

Ръстът при продажбите на дребно в САЩ се увеличава през септември въпреки пониженото заради ипотечната криза в страната потребителско доверие. Същевременно се наблюдава ръст и на производствените цени, който показва известен инфлационен натиск заради слабите нива на американската валута от последния месец.

Продажбите се увеличават с 0,6 на сто през септември, което е с 0,3 процентни пункта повече от август, когато ръстът беше 0,3 на сто, съобщават от Министерството на търговията в САЩ. Консенсусната прогноза беше за забавяне на ръста с 0,2 процентни пункта.

Ако бъдат премахнати продажбите на автомобили, продажбите се увеличават с 0,4 на сто. Стойността е по-голяма от очакваното увеличение с 0,3 на сто, а през предходния месец показателят регистрира спад от 0,4 на сто.

Неочакваният ръст при продажбите на дребно идват в резултат на добрите новини от пазара на труда тази седмица. По данни на Министерството на труда в САЩ през миналата седмица е регистриран спад на подалите молби за помощи при безработица, а преди седмица беше обявено, че нивото на заетост в страната се увеличава.

Днес бяха публикувани и данните за производствените цени в САЩ през септември. Те отбелязват ръст от 1,1 на сто за месеца, след като през август беше регистриран спад от 1,4 на сто. Прогнозите бяха за по-ограничено повишение с 0,5 на сто.

Основният индекс на производствените цени, в който не попадат храните и горивата, се увеличава с 0,1 сто, като това е втори пореден месечен ръст. През юли стойността на показателя беше 0,2 на сто, като специалистите очакваха темпът на увеличение да се запази на същото ниво.

Инфлацията на ниво производител е предизвикана основно от по-високите цени на суровините и горивата, които идват в резултат на рекордно ниските нива на американската валута през септември. Това засилва спекулациите относно бъдещото поведение на Фед спрямо лихвените проценти в страната. От една страна, високите цени на суровините пречат на ръста на икономиката, но от друга, все още не е сигурно дали няма да е необходимо ново понижение на лихвите с оглед неясните последсвтвия от ипотечната криза.

Днес доларът поскъпва спрямо еврото. След като в 8:00 едно евро струваше 1,4185 долара, след известни колебания в 12:00 кросът достигна 1,4186 EUR/USD. В 15:30, когато бяха публикувани данните за производствените цени и продажбите на дребно, едно евро струваше 1,4181 долара. Последва спад на американската валута и в 15:50 един долар се разменя за 1,4205 евро.

Спрямо японската йена днес доларът също повишава цената си. В 8:00 кросът беше при ниво 117,22 USD/JPY, след което американската валута поскъпна до 117,50 USD/JPY в 15:30. Към 15:50 доларът поскъпва и курсът е 117,63 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още