IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аксел Вебер: ЕЦБ може да прибегне до увеличаване на лихвите

Такава стъпка може да бъде предприета заради инфлацията в еврозоната, смята председателят на Немската централна банка

11:32 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Аксел Вебер: ЕЦБ може да прибегне до увеличаване на лихвите
Европейската централна банка може да прибегне до увеличение на лихвите в еврозоната до ниво, което да ограничи икономическия ръст с цел да държи под контрол инфлацията, заяви председателят на Немската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Аксел Вебер.

Ако станем свидетели на ценова нестабилност монетарната политика на ЕЦБ няма да може да избяга от основната си функция, дори ако това означава да бъде спряна подкрепата на икономическия растеж и да се предприемат рестриктивни мерки, смята Вебер. Може да има допълнителна нужда да бъдат увеличени лихвените проценти заради очакванията за по-висока инфлация в еврозоната през следващите месеци, цитира Bloomberg думите му.

На последната среща на борда на директорите на институцията през септември беше взето решение за запазване на лихвите без промяна заради все още неясните последици от кризата в САЩ и проблемите на финансовите пазари.

В началото на седмицата бе проведена среща на министрите на финансите от 13-те страни членки на еврозоната, по време на която бяха направени опити за изграждане на обща позиция по отношение на повишаващия се курс на еврото през последните седмици. До такава обаче не се стигна заради противоречията между отделните държави.

По мнението на Франция силното евро пречи на европейските износители и така се нарушават интересите им, което налага понижение на лихвите в еврозоната. На другия полюс обаче са Германия и Австрия, чиито представители изказаха мнение, че силната валута е резултат от стабилната икономика на еврозоната и настоящите й нива са обосновани и реални. Освен това според тях по-скъпото евро прави по-изгодни цените на горивата и суровините, които биват внасяни в общността.

В посока на увеличаване на лихвите идват и данните за инфлацията, които показват, че през септември за първи път от една година насам тя надхвърля заложения таргет от 2 на сто, а очакванията на ЕЦБ са през следващата година нивото на инфлация да е значително по-високо от 2 на сто.

Днес курсът на еврото спрямо долара е относително стабилен. В 8:00 българско време едно евро се разменяше за 1,4185 долара. Последва леко поскъпване на еврото до 1,4191 EUR/USD в 10:30, а към 11:15 кросът на двете валути е 1,4184 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още