IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът в търговския баланс на Китай с рекорден ръст

Увеличеният износ и по-ниският внос могат да доведат до ръст на инфлацията в страната, което увеличва вероятността централната банка отново да увеличи лихвите

10:12 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът в търговския баланс на Китай с рекорден ръст
Излишъкът в търговския баланс на Китай за септември отбелязва ръст от 56 на сто на годишна база, което вероятно ще принуди централната банка на страната отново да увеличи лихвите и да повиши цената на валутата си, защото в противен случай икономиката на Китай е поставена под риск от прегряване.

Измерената стойност е 23,9 млрд. долара, а година по-рано излишъкът е бил 15,3 млрд. долара. Увеличението е по-голямо от очакванията, като консенсусната прогноза на специалистите беше 21,6 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

През септември 2007 г. износът на страната се увеличава с 22,8 на сто спрямо миналия септември, като същевременно за същия период вносът се увеличава с 16,1 на сто.

За деветте месеца от началото на годината превишението на износа над вноса е на стойност 185,65 млрд. долара, или с 69 на сто повече от съпоставимия период за 2006 г. По този начин рекордът, който беше поставен за цялата 2006 година, когато излишъкът беше на стойност 177,5 млрд., долара ще остане в историята.

Рекордните стойности на излишъка в търговския баланс могат да доведат до увеличаване на инфлацията в страната заради големите парични потоци, които идват отвън. Това вероятно ще принуди Централната банка да предприеме ново увеличение на лихвите. Последната такава стъпка беше предприета през миналия месец, когато едногодишният лихвен процент в страната беше повишен на 7,29 на сто.

За увеличаване на лихвите в Китай има и други причини. Те са свързани с бурния икономически растеж, който е на стойност 11,9 на сто за второто тримесечие на 2007 година, което е най-бързият темп на нарастване от 12 години насам.

В тази посока се изказаха и министрите на финансите от еврозоната, които имаха среща в началото на седмицата. По тяхно мнение китайската валута е прекалено подценена спрямо еврото, като по този начин ощетява износителите от 13-те държави от еврозоната и облагодетелства китайските износители.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още