IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът в търговския баланс на САЩ се свива повече от очакваното

Основната причина за това е слабият долар, който оскъпява вноса в страната

16:05 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът в търговския баланс на САЩ се свива повече от очакваното
Търговският баланс на САЩ за август показва, че дефицитът се свива с 2,4 на сто до 57,6 млрд долара, което е повече от очакваното, съобщават от Министерство на търговията на САЩ. Консенсусната прогноза на специалистите беше за свиване на дефицита спрямо юли с 4 млн. долара до стойност от 58,8 млрд. долара.

Резултатите за август показват, че експортът се е увеличил с 0,4 на сто до 138,3 млрд. долара заради повишеното търсене на храни и промишлени стоки в чужбина. Същевременно вносът се свива с 0,4 на сто до 195,9 млрд. заради евтиния долар, като това е първият спад от април месец насам.

Външната търговия, която печели от нарастващото световно търсене, и слабият долар допринасят за по-високи стойности на американския износ на високотехнологични продукти в лицето на големи компании като Boeing и General Electric. Това от своя страна би могло да доведе до стабилизиране на икономиката и избягване на рецесията, която множество анализатори предвиждат заради ипотечната криза.

По данни на Министерството на търговията през август от Boeing са реализирали продажби на 30 самолета, което е с цели пет броя повече от юли. General Electric пък очаква заради по-ниските стойности на долара годишните приходи да се увеличат до 130 млрд. през 2010 година. За сравнение през 2006 са отчетени приходи в размер на 80 млрд. долара, предава Bloomberg.

Импортните цени в САЩ се увеличават за септември с 1 на сто, което се дължи на ниската стойност на долара, водеща до оскъпяване на вноса и суровините. За предходния месец бе регистриран спад на вносните цени с 0,3 на сто спрямо юли.

Днес бяха съобщени още данните за молбите за помощи при безработица. За първата седмица на октомври са регистрирани 308 хил. молби, или спад спрямо предходната седмица, когато бяха отчетени 315 хил. Прогнозите бяха за по-ограничен спад до 315 хиляди молби.

Данните за увеличения износ и по-ниският брой молби за помощи дават сигнал, че икономиката може да успее да се справи с трудностите и без ново понижение на лихвените проценти в страната. Това обаче никак не е сигурно, за което допринасят изнесените днес от агенцията RealtyTrac новини относно ипотечния сектор в страната.

От изследването, което се провежда от организацията всеки месец става ясно, че броят на необслужваните ипотеки се увеличава двойно през септември. Точните цифри гласят, че за месеца са задействани общо 223 538 процедури по обявяване на кредитите за необслужвани. Като основна причина за проблема се сочат затегнатите условия за кредитиране и рефинансиране на стари задължения.

Днешните новини повлияха на долара и той поскъпна спрямо еврото. След като сутринта в 9:00 часа едно евро се разменяше за за 1,4167 долара, американката валута отстъпи до 1,4214 EUR/USD в 13:15. След публикуването на данните в 15:30 доларът възвърна загубеното през днешния ден, като към 16:00 поскъпва до ниво 1,4175 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още