IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с рекорд спрямо швейцарския франк

Изгледите за запазването на лихвите в Швейцария и стабилността на икономиката на еврозоната са основните причини за възхода на еврото

14:40 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с рекорд спрямо швейцарския франк

Европейската валута поскъпва до рекордни стойности спрямо швейцарския франк за втори пореден ден. Днес в 12:00 бе отбелязано ниво от 1,6748 франка за евро. Причините за това са няколко.

На първо място може да се посочи икономиката на еврозоната, която остава стабилна въпреки проблемите в световния финансов сектор. Това, от своя страна, води до засилване на позициите на еврото, което е на път да измести швейцарската валута като „спасителен остров“ при кризи на световния пазар.

Другата причина са по-високите лихви в еврозоната. За тях се смята, че трябва да бъдат увеличени допълнително с оглед на инфлационния натиск, който идва заради ниските нива на американската валута, водещ до по-високи цени на суровините и относително поевтиняване на вносните американски стоки.

На другия полюс са лихвените нива в Швейцария, които по всичко личи, че няма да бъдат променени в близко бъдеще. В такава насока беше и вчерашното изказване на президента на Швейцарската национална банка Жан-Пиер Рот, според когото настоящото положение на валутните пазари не е изненадващо. По думите на Рот изгледите за ръст на инфлация не се достатъчна причина за увеличаване на лихвите на този етап, защото така би била затруднена икономиката на страната.

От друга страна, по-евтиният франк прави износа на Швейцария към заобикалящите я държави по-атрактивен, които са членове на еврозоната. Това обаче може да доведе до прегряване на икономиката, която според данни на немския вестник Sueddeutsche Zeitung и към момента работи на максимума на възможностите си.

Настоящата ситуация, при която лихвите остават стабилни, прави carry-trade търговията по-атрактивна, тъй като рисковите инвеститори заемат нисколихвените франкове и с тях придобиват високодоходни валути като австралийския и новозеландския долар.

Днес търговията между еврото и швейцарския франк е относително стабилна, като след постигането на рекордния връх се наблюдава леко отстъпление на евровалутата. Сутринта едно евро струваше 1,6739 франка, като след известни колебания в 12:00 бе постигнат рекордът от 1,6748 EUR/CHF. Към момента франкът поскъпва леко и в 14:30 кросът на двете валути е 1,6741 EUR/CHF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още