IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Австралия най-ниска от 33 години

Високата заетост, растящите заплати и потребителски цени вероятно ще принудят централната банка отново да повиши лихвите

10:20 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Австралия най-ниска от 33 години
Безработицата в Австралия пада до най-ниската си стойност за последните 33 години в резултат на наемането на допълнителни служители от страна на компаниите в страната.

Нивото на безработица спада до 4,2 на сто, съобщават от Бюрото за статистика в Сидни. Измерената стойност е на най-ниско ниво от ноември 1974 година насам. Консенсусната прогноза на специалистите беше за запазване на нивото от 4,3 на сто, измерено миналия месец, предаде Bloomberg.

Броят на новоназначените за септември е 13 хил. души, което е със 7 хил. по-малко от предварителните прогнози. Ревизираните данни за август показват, че през месеца работа са започнали 34 300 души.

През август Централната банка на Австралия увеличи лихвените проценти в страната, за да бъде овладяна инфлацията. От данните за по-ниската безработица става ясно, че тази стъпка не се е отразила негативно на икономиката на страната, която се намира в 16-та поредна година на растеж.

Увеличаващата се заетост, ръстът на цените на дребно и на заплатите вероятно ще станат причина за ново увеличение на лихвите в страната през следващите месеци. Засега централната банка се въздържа от подобна стъпка заради все още неясното въздействие на световната финансова криза върху икономиката на страната, но предвид последните данни не е изключено лихвите да бъдат повишени в най-скоро време.

Данните за безработицата повлияха на курса на австралийската валута. Спрямо американския долар австралиеца поскъпва от 0,8978 AUD/USD в 4:30, когато бяха публикувани резултатите, до 0,9012 AUD/USD в 9:30 българско време. Към 10:10 кросът на двете валути е 0,8996 AUD/USD.

Спрямо нискодоходната японска йена австралийският долар също повишава стойността си. В 4:30 валутите се разменяха по курс 105,20 йени за австралийски долар, а в 9:30 бе отбелязано най-високото ниво на австралиеца от 105,69 AUD/JPY. В 10:10 кросът е 105,57 AUD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още