IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът в търговския баланс на Япония се увеличава

Лихвите в Япония остават непроменени, Moody's подобрява кредитния рейтинг на страната

09:30 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът в търговския баланс на Япония се увеличава
Търговският баланс на Япония показва увеличаване на излишъка до 892,0 млрд. йени (7,65 млрд. долара), което е повече от прогнозите, съобщиха от Министерството на финансите на страната днес. Специалистите очакваха излишъкът да нарасне до 854,0 млрд. йени заради проблемите, свързани с ипотечния сектор на САЩ.

Излишъкът по текущата сметка на страната също нараства, като се увеличава с 42 на сто в рамките на една година. Актуалната му стойност за август е 2,08 трлн. йени (17,7 млрд. долара) . Ръстът е по-малък от очакваното, като консенсусната прогноза на анализаторите беше за ръст до 2,15 трлн. йени.

Експортът на японските компании все още не дава категорични сигнали, че финансовата криза е засегнала сериозно производството на страната. Излишъкът, в търговския баланс, който е най-широкият измерител на външната търговия, отразява готовността на японските инвеститори да влагат средствата си в чуждестранни активи, които им носят по-висока доходност.

Излишъкът по финансовата сметка, който показва разликата между паричните средства, спечелени в чужбина и плащанията към чуждестранни инвеститори се увеличава със 7,3 на сто до 1,48 трлн. йени през август. Това в предизвикано именно от по-големите инвестиции от страна на японците в чужбина заради ниския лихвен процент от 0,5 на сто в страната.

Взаимните фондове в страната са увеличили своите активи в чужбина с 43 на сто до 34,6 трлн. йени за периода август 2006 – август 2007, става ясно от данните на японската Investment Trusts Association. Към настоящия момент чуждестранните активи представляват половината от общите активи на фондовете, които се оценяват на 69 трлн. йени.

Също днес стана ясно, че Японската централна банка е решила да остави лихвите в страната непроменени и така те запазиха стойността си от 0,5 на сто. Основна причина за решението е пониженото бизнес доверие от страна на малките компании и все още неоцененото влияние на ипотечната криза на САЩ върху японската икономика, съобщава Bloomberg. Решението за запазване на лихвите е взето с 8 на 1 гласа, което показва единомислието на борда на директорите на банката.

Същевременно беше публикувано изявление от страна на рейтинговата агенция Moody's, в което се казва, че държавният дълг на Япония вече се оценява с едно ниво по-високо и към момента кредитният рейтинг на страната е А1. Това се дължи на обявените от правителството на страната мерки, които ще бъдат предприети за намаляване на държавния дълг.

Повишаването на кредитния рейтинг беше първо от 1993 година насам, когато страната получи най-високата възможна степен от Ааа. Впоследствие обаче от 1998 година насам рейтингът беше понижен четири пъти заради непрекъснато увеличаващата се задлъжнялост на страната.

Към момента задлъжнялостта на Япония се оценява на 834,4 трлн. йени, сума, която е еквивалентна на годишното производство на шестнадесетте най-големи тихоокеански икономики в Азия.

Новините около японската икономика доведоха до спад на валутата на страната спрямо американския долар. От курс 117,12 йени за долар в 2:50, когато бяха оповестени данните за търговския баланс, доларът поскъпна до 117,25 йени в 6:00. Последва ръст на японската валута до117,13 USD/JPY, но след като беше оповестено решението за лихвите йената отстъпи до 117,37 USD/JPY в 8:00. Към 9:15 българско време един долар се разменя за 117,38 йени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още