IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се превръща в "спасителен остров"

Високата стойност на валутата показва, че инвеститорите я предпочитат при нестабилност на пазарите, смята влизащият в управата на ЕЦБ Кристиан Ноайе

13:56 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се превръща в "спасителен остров"
Ръстът и стабилността на еврото идват в резултат на това, че единната валута на 13-те страни от еврозоната се превръща в „спасителен остров“ за инвеститорите, смята ръководителят на Френската централна банка и член на борда на директорите на ЕЦБ Кристиан Ноайе.

Изказването на Ноайе е направено днес по време на конференция, организирана от Латвийската централна банка в Рига, предава Bloomberg. Думите на френския представител в ЕЦБ идват малко след срещата на финансовите министри от страните членки на еврозоната, на която не бе постигната обща позиция по отношение на силните позиции на еврото от последните седмици.

Разногласията са основно между Франция и Германия, като позицията на французите е, че силното евро ще навреди на европейската икономика и че лихвеният процент в еврозоната трябва да бъде намален. На другия полюс е виждането на немския финансов министър Пеер Щайнбрюк, който смята, че по-високите стойности на еврото са за предпочитане пред инфлацията, до която би се стигнало при намаляване на лихвите.

Единствената обща позиция, която беше постигната, се отнася до китайската валута. Министрите на 13-те държави договориха препоръка към китайското правителство да освободи курса на юана, за да може той да повиши стойността си спрямо еврото.

Основните критики към Китай са, че за 26 месеца, откакто през юли 2005 година курсът на юана е бил поставен в зависимост от кошница от валути, китайската валута е поскъпнала с около 9 на сто спрямо долара. Същевременно обаче юанът отстъпва спрямо еврото, независимо от факта, че само за последните 7 месеца евровалутата е повишила стойността си спрямо долара със 7 на сто.

Изказването на Ноайе доведе до ново поскъпване на долара. След като днес в 8:00 двете валути се разменяха по курс 1,4108 долара за евро, американският долар отстъпи до най-ниската си стойност за деня в 12:55, когато кросът беше 1,4147 EUR/USD. Последва лек спад на еврото до 1,4136 EUR/USD, а към 13:45 едно евро се разменя за 1,4142 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още