IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на потребителското доверие в Австралия

Икономиката на страната е стабилна, но проблемите, предизвикани от световната финансова криза, понижават доверието

11:11 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на потребителското доверие в Австралия
Потребителското доверие в Австралия за октомври спада в резултат на нарасналите цени на горивата и затегнатите условия на кредитиране, предизвикани от финансовата криза, която започна от ипотечния сектор на САЩ.

Коригираният със сезонните колебания индекс на потребителското доверие спада с 0,3 на сто до 115,3 пункта, съобщават от Westpac Banking Corp. и Melbourne Institute, които съставят показателя. Проучването се извършва на база на анкета сред 1 200 души, като стойности над сто показват, че оптимистите са повече от песимистите, предава Bloomberg.

Бизнес доверието в страната за септември се очаква да спадне до най-ниската си стойност от осем месеца насам, тъй като много от местните компании планират да намалят разкриването на нови работни места заради кризата на световните пазари, която може да доведе до забавяне на ръста на световната икономика.

Въпреки прогнозите за намаляване на новите работни места се очаква данните за безработицата в страната, които трябва да бъдат публикувани утре, да покажат запазване на нивото от 4,3 на сто. Тази стойност е рекордно ниска за последните 33 години.

Към момента икономиката на Австралия се развива стабилно, като се намира в 16-та поредна година на растеж. Това принуди централната банка на страната да увеличи лихвите до 6,5 на сто през август с цел да бъде намален инфлационният натиск. Специалистите обаче предвиждат, че това няма да е достатъчно и е възможно до края на годината да бъде предприето ново увеличение.

Днес австралийският долар отново поскъпва спрямо американския. В 8:00 българско време двете валути се търгуваха по курс 0,8982 AUD/USD, след което австралиеца отбеляза ръст до 0,9001 AUD/USD в 10:45. Към 11:00 един австралийски долар струва 0,8995 американски.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още