IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовата криза ще причини още проблеми на британската икономика

Ръстът ще се забави, но страната ще се развива най-силно от всички водещи икономики, смята финансовият министър Алистър Дарлинг

10:39 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовата криза ще причини още проблеми на британската икономика
Министърът на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг предупреди, че световната финансова криза ще причини на икономиката на страната още проблеми. Според него икономическият растеж ще се забави до 2-2,5 на сто през 2008 година при предвидени през март 2,5-3 на сто, съобщава BBС.

Според Дарлинг все още никой не е способен да определи цялостното въздействие на кризата, като тя вероятно ще забави растежа на САЩ и ЕС. Що се отнася за Великобритания мнението на министъра е, че страната ще отбележи най-голям ръст от всички водещи икономики за 2007.

Някои анализатори обаче приемат думите на Дарлинг като прекалено оптимистични. Според Aндрю Смит, главен икономист в KPMG, заради ипотечната криза страната е попаднала в спирала, водеща към спад и, ако проблемите не отминат скоро, занапред положението ще се влошава.

В изказване пред английския парламент Дарлинг е заявил, че финансирането на публичния сектор на страната ще остане стабилно, особено ако растежът се запази около 2,5-2,75 на сто годишно. Нетният дефицит на сектора, в който не се включват разходи за проекти като създаване и поддръжка на училища и болници, ще се увеличи два пъти повече от прогнозите, направени през март. Настоящите очаквания са, че той ще е на стойност 8,3 млрд. лири, което е 38,8 на сто от цялата нетна задлъжнялост на публичния сектор. Това се отчита като добра новина, защото заложената от правителството граница е 40 на сто.

Министърът е обявил и промени в данъчната система, която включва по-ниски ставки при данъците за наследство, което ще доведе до ръст на бюджетните приходи.

Специалистите подлагат на съмнение способността на министерството на финансите да балансира бюджета, тъй като при обявения ръст на разходите бюджетните приходи трябва силно да се увеличат. Това обаче не е сигурно и трудно ще бъде постигнато, смятат противниците на Дарлинг.

Днес британската валута поскъпва спрямо еврото и долара. След като в 8:00 едно евро струваше 0,6922 паунда, към 10:20 лирата повишава стойността си до 0,6916 EUR/GBP.

Спрямо долара британската валута поскъпва от ниво 2,0379 долара за лира в 8:00 до 2,0419 GBP/USD в 10:20 часа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още