IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немският износ се увеличава повече от очакваното през август

МВФ понижи прогнозите си за ръста на немската икономика през следващата година

14:24 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Немският износ се увеличава повече от очакваното през август
Данните за износа на Германия - най-голямата икономика в ЕС, показват, че през август е регистриран най-големият ръст за последната година. Индустриалното производство за месеца също се повишава, като по този начин става ясно, че икономиката на страната все още не е силно засегната от повишаващите се цени на суровините и силното евро.

Износът на Германия, коригиран със сезонните колебания, се увеличава с 3 на сто спрямо юли, когато пък бе регистриран спад от 0,3 на сто, съобщават от Бюрото за национална статистика. Увеличението е най-голямото от септември 2006 година насам и значително надхвърля прогнозите на анализаторите за ръст от 0,5 на сто.

Вносът в страната се е увеличил с 5,6 на сто през август, а излишъкът в търговския баланс достига 14,1 млрд. евро. По този показател се наблюдава спад спрямо предходния месец, когато беше регистриран излишък от 15,3 млрд. евро.

Днес бяха публикувани и данните за индустриалното производство на Германия през август, което се повишава с 1,7 на сто, след като през миналия месец отчете ръст от 0,2 на сто. Предварителните прогнози бяха за по-ограничено увеличение с 0,5 на сто.

Междувременно стана ясно, че Международният валутен фонд е ревизирал в низходяща посока прогнозата си за растеж на икономиката на Германия за следващата година. Актуалната прогноза за 2008 година е за ръст от 2,0 на сто, след като в оценката на МВФ от юли беше заложен ръст на немската икономика от 2,4 на сто.

Днес еврото поскъпва леко спрямо долара. Търговията към момента е доста волатилна, като се наблюдават чести смени в посоката на курса на двете валути. В 8:00 часа българско време едно евро се разменяше за 1,4022 долара, след което американската валута отстъпи до 1,4047 EUR/USD в 11:45. Последва спад на еврото до 1,4025 EUR/USD в 12:45, а към 14:10 кросът на двете валути е на ниво 1,4310 долара за евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още