IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Словакия има много добри шансове да въведе еврото по план през 2009

Очаква се бюджетният дефицит на Словакия за 2007 г. да не надвиши определения таван от 3 на сто от БВП

14:09 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Словакия има много добри шансове да въведе еврото по план през 2009
Шансовете на Словакия да въведе еврото през 2009 по план никога не са били по-добри, смята ръководителят на централната банка на страната Иван Срамко, цитиран от Bloomberg.

Очаква се бюджетният дефицит на Словакия за 2007 г. да не надвиши определения таван от 3 на сто от БВП, а а инфлацията ще се забави трайно, покривайки още един от критериите за членство в еврозоната, е заявил на бизнес конференция в Братислава Срамко.

Словакия се стреми да стане втората бивша комунистическа страна, приела еврото, след Словения, която влезе в еврозоната от януари тази година.

Спекулации, че Словакия може да не покрие данъчните условия за въвеждане на еврото, се появиха миналия месец, след като от правителството заявиха, че статистическата агенция на ЕС Евростат може да поиска балансовите отчети на държавните медии и на други държавни предприятия да бъдат включени в дефицита. По думите на Срамко тази ревизия ще добави около 0,2 процентни пункта от БВП към дефицита за тази година, който според финансовото министерство ще бъде 2,7 на сто от БВП.

Срамко е отхвърлил и опасенията, че засилването на словашката крона през изминалата година е довело до изкуствено забавяне на инфлацията. По думите му поскъпването на валутата се дължи на растящата икономика и централната банка досега не е получила никакви негативни сигнали, че няма да бъдат покрити критериите за стабилност на валутата.

Към 11.30 днес кроната се търгуваше на ниво от 33,608 крони за едно евро спрямо ниво на затваряне вчера на 33,69. Въпреки че за последните 12 месеца валутата на Словакия е поскъпнала с 10,3 на сто, ефектът от това върху инфлацията е по-малък от оценката на Европейската комисия, смята Срамко.

Силата на кроната не е заплаха за икономиката, защото износителите могат да се справят с нея, коментира той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още