IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените поръчки в Германия с по-малък от очаквания ръст

Забавянето на ръста при поръчките се дължи на поскъпването на еврото през август

14:43 | 08.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Производствените поръчки в Германия с по-малък от очаквания ръст
Ръстът при производствените поръчки в Германия за август е по-нисък от очакванията. Коригираното спрямо инфлацията и сезонните колебания увеличение на индикатора за месеца е 1,2 на сто, съобщават от Министерството на икономиката и технологиите на страната.

Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 2,2 на сто, след като през юли бе отбелязан най-големият спад на показателя от септември 1991 година насам - 7,3 на сто.

Спрямо август 2006 ръстът при производствените поръчки е 4,0 на сто, след като през юли беше отчетен ръст на годишна база с 10,2 на сто. Вътрешните поръчки в страната се увеличават с 0,1 на сто за август, а експортните бележат увеличение от 2,4 на сто.

Забавянето на ръста при поръчките се дължи на поскъпването на еврото през август. Общо от началото на годината досега единната валута е повишила стойността си спрямо долара със 7 на сто, а това влияе на цените на горивата и застрашава износа от еврозоната.

По-високите нива на еврото доведоха до спад на бизнес доверието в страната, тъй като се предполага, че поскъпването на валутата ще забави икономическия растеж в Германия. Според прогноза на Икономическия институт в Кьолн ръстът на немската икономика ще се забави до 1,9 на сто през 2008 година. Прогнозата е ревизирана надолу, след като преди няколко месеца от института смятаха, че ръстът през 2008 ще бъде 2,2 на сто. За настоящата година очакванията са за ръст от 2,5 на сто.

Данните повлияха на търговията с еврото и то спада спрямо долара. След като в 9:00 едно евро се разменяше за 1,4137 долара, американската валута поскъпна 1,4091 EUR/USD непосредствено преди публикуването на резултатите. Към 14:30 еврото продължава да отстъпва и кросът е 1,4085 ЕUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още