IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство във Великобритания през август с рекорд

За месеца е измерена най-висока стойност от 2001 година насам, ръст бележи и инфлацията на ниво производител

14:01 | 08.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство във Великобритания през август с рекорд

Данните за индексите на производствените цени и индустриалното производство във Великобритания за август дават сигнал, че икономиката на страната все още не е засегната силно от кредитната криза.

Индустриалното производство във Великобритания за август е на най-високото си ниво за последните шест години. Отчетената стойност е 103,5 пункта, най-високата от август 2001 насам. Ръстът спрямо юли е 0,4 на сто и съвпада с предварителните прогнози на специалистите, съобщават от Бюрото за национална статистика в Лондон. За предходния месец показателят е отбелязал спад от 0,2 на сто.

Производствените цени в страната за септември, които също бяха обявени днес, отбелязват по-голям от очаквания ръст. Входящият индекс се е повишил за месеца с 3,2 на сто при предварителни прогнози за увеличение с 0,5 на сто. Това се дължи основно на по-високите цени на суровините и горивата през месеца, предава Bloomberg.

Изходящият индекс на производствените цени, който е по-точен измерител на инфлацията на ниво производител, е на стойност 0,1 на сто, което е по-ниско от консенсусните прогнози на анализаторите за ръст от 0,2 на сто.

Данните показват, че британската икономика може да бъде подложена на инфлационен натиск през последното тримесечие, ако ръстът в цените и производството се запази. Инфлацията за август в страната беше на ниво 1,8 на сто, което е под заложения от Централната банка таргет от 2 на сто. При запазване на тенденциите обаче вероятно ще станем свидетели на увеличение на лихвите в страната. Към момента Централната банка се въздържа от подобен ход заради все още неясното въздействие на кредитната криза върху британската икономика.

Новините повлияха върху курса на британския паунд и днес той отстъпва спрямо долара и еврото. При търговията с долара се наблюдава спад от 2,0421 GBP/USD в 8:00 до 2,0370 в 13:50. Най-ниското ниво беше регистрирано в 12:15, когато един паунд струваше 2,0365 долара.

Спрямо еврото лирата отстъпва от 0,6925 паунда за евро по време на сутрешната търговия до курс 0,6913 ЕUR/GBP към 13:50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още