IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-после силни данни за американската икономика - заетостта се увеличава

Неочаквана ревизия на данните за заетостта в страната доведоха до скок на долара спрямо еврото

16:26 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Най-после силни данни за американската икономика - заетостта се увеличава

Данните за безработицата в САЩ дават добри новини за развитието на американската икономика и допринасят за очакванията, че кризата в ипотечния сектор отминава. Заетостта в страната през септември се увеличава, като същевременно с това ревизираните резултати за август показват изненадващ ръст на заетите.

Неселскостопанската заетост в САЩ се увеличава със 110 хиляди души. През август първоначалните данни показаха ръст на заетостта с 89 хиляди души, но ревизираните резултати за юли и август добавиха още 118 хил., съобщават от Министерство на труда в САЩ.

Същевременно с това равнището на безработица се увеличава с 1 процентен пункт спрямо август и за септември стойността му е 4,7 на сто. Предварителните прогнози гласяха, че работа през август са започнали 100 хиляди души, а безработицата ще се увеличи до 4,8 на сто.

Днес от Министерството на труда обявиха и данните за заплащането в САЩ. През септември почасовата ставка се увеличава с 4,1 на сто на годишна база, което е най-големият ръст от февруари насам. Средното заплащане се увеличава с 0,4 на сто (7 цента) през месеца.

Растящите заплати и намаляването на безработицата могат да се приемат като сигнал за стабилност на икономиката. От известно време насам заради кризата в ипотечния сектор безработицата е един от най-близо следените показатели, защото все още не е ясно дали проблемите ще засегнат и реалния сектор.

Силните данни повлияха на търговията на долара и той поскъпна силно спрямо еврото. След като през деня двете валути се търгуваха стабилно и без особени колебания, непосредствено след обявяването на новините доларът поскъпна от 1,4129 EUR/USD до 1,4051 EUR/USD. Последва понижаване на стойността на американската валута и към 16:20 един долар се разменя за 1,4080 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още