IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Канада намалява повече от очакваното

Данните за безработицата доведоха до силен ръст на канадския долар спрямо еврото

15:18 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Канада намалява повече от очакваното

Нивото на безработица в Канада през септември намалява до най-ниската си стойност за последните 33 години, като същевременно заплатите отбелязват най-голям ръст от 10 години насам, става ясно от данните на Statistics Canada.

За септември безработицата пада до 5,9 на сто. Предходния месец беше отчетена стойност от 6,0 на сто, а специалистите предвиждаха увеличение с един процентен пункт до 6,1 на сто. През септември обаче в Канада са разкрити нови 51 хиляди работни места, което е довело до свиване на безработицата. Предварителните прогнози бяха за ръст на работните места със 17 500, предава Bloomberg.

Средното заплащане на труда също се увеличава през септември, като на годишна база цената на един час труд се увеличава с 4,2 на сто. Това е най-големият ръст от началото на воденето на подобна статистика през 1997 година.

Според специалисти заради регистрираните стойности на показателите може да се очаква цените в страната да нараснат, което ще доведе и до увеличаване на инфлацията. При такова стечение на обстоятелствата вероятно Централната банка на Канада ще предприеме увеличаване на лихвите в страната.

Данните за безработицата доведоха до силен ръст на канадския долар спрямо еврото. Сутринта едно евро се разменяше за 1,4097 канадски долара, а непосредствено преди публикуването на месечните данни в 12:00 часа курсът беше 1,4037 EUR/CAD. Последва рязко поскъпване от над 100 пипса на канадеца до 1,3902 EUR/CAD в 14:20. Към 15:15 кросът на двете валути е 1,3941 EUR/CAD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още