IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ предвижда затягане на условията по кредитите

Банките ще предприемат по-големи рестрикции заради проблемите, предизвикани от ипотечния сектор на САЩ

14:05 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ предвижда затягане на условията по кредитите

Европейските банки вероятно ще затегнат условията за кредитиране на фирмите и гражданите в резултат на кризата в ипотечния сектор на САЩ, която в последните седмици се превърна в световна финансова криза. Това става ясно от публикуваното днес тримесечно проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно кредитирането в ЕС.

В изследването се казва, че според повечето от банките настоящата нестабилност на кредитния сектор може да окаже негативно влияние върху заемането на средства през следващото тримесечие. Това се дължи на понижената готовност на банките да отпускат кредити заради все по-големите средства, които са необходими за привличане на капитал.

Увеличаващите се разходи за получаване на кредити може да забавят икономическия ръст в еврозоната с 0,3 процентни пункта, съобщиха вчера от ЕЦБ в становището си относно основния лихвен процент в 13-те страни-членки на зоната.

Вчера ЕЦБ отложи планираното още за септември увеличение на лихвите в еврозоната и запази основната лихва на ниво от 4 на сто. От централата на банката бяха готови още миналия месец да прибегнат до увеличение на лихвите, но случващото се на финансовите пазари накара ръководителите на институцията да запазят настоящата стойност на лихвата.

Днес еврото отстъпва от позициите си спрямо американския долар. Сутринта двойката се търгуваше по курс 1,4135 долара за евро, след което европейската валута отстъпи до 1,4108 EUR/USD в 12:00 часа. Последва поевтиняване на долара и в 14:00 едно евро се разменя за 1,4182 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още