IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи при безработица в САЩ с изненадващ ръст

Данните за безработицата доведоха до изненадващ ръст на долара спрямо еврото

16:17 | 04.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Молбите за помощи при безработица в САЩ с изненадващ ръст
Броят на подадените първоначални молби за помощи при безработица в САЩ през последната седмица на септември се е увеличил най-много от четири месеца насам.

Данните на Министерството на труда на САЩ показват, че подадените молби са 317 хил., което е с 16 хил. повече от регистрираните за предходната седмица. Прогнозите на специалистите бяха за увеличаване на на молбите до 308 хил.

Според прогнозите безработицата за септември ще отбележи ръст с 0,1 процентни пункта спрямо август. На годишна база равнището на безработицата за септември се очаква да възлезе на 4,7 на сто, макар вчерашните данни на ADF да показват, че през септември в страната са разкрити 100 000 нови работни места. Окончателните данни за безработицата ще бъдат обявени утре.

По-големият брой на напусналите работа за седмицата до 28 септември дава поредното доказателство, че кризата от ипотечния сектор се пренася и в реалната икономика. Това вероятно ще доведе до забавяне на икономическия ръст и ново понижение на лихвите в страната.

Данните за безработицата доведоха до изненадващ ръст на долара спрямо еврото. След като сутринта двете валути се разменяха по курс 1,4095 долара за евро, към 13:00 доларът отстъпи до 1,4130 EUR/USD. Малко след обявяването на лихвите в еврозоната едно евро се разменяше за 1,4101 долара, а след изнасянето на данните за безработицата американската валута поскъпна с около 30 пипса до 1,4072 EUR/USD към 15:55.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още