IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът РMI за сферата на услугите спада във водещите европейски икономики

Във Великобритания, Германия, Франция и Италия е регистрирано понижение, въпреки това в еврозоната индексът е с леко повишение

13:43 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът РMI за сферата на услугите спада във водещите европейски икономики
Индексът PMI в сферата на услугите във водещите икономики на Европа се понижава за септември. Показателят, който е базиран на запитвания до 700 компании от сферата на услугите, е на стойности по-ниски от очакванията за месеца, показват данните на института NTC Research.

Във Великобритания индексът е със 7,9 пункта по-нисък от август и е на ниво 56,7 пункта. Консенсусната прогноза беше за 58,8 пункта.

За Германия бяха отчетени 53,1 пункта, което е с цели три пункта по-малко от прогнозираните 56,1. През август индексът регистрира отново стойност от 53,1 пункта.

PMI за сектора на услугите отбеляза спад още в Италия и Франция, където актуалните стойности са съответно 53,9 и 56,8 пункта. През август в Италия индексът беше на ниво 56,2 пункта, а за септември се очакваше спад до 54,0 пункта. За Франция стойностите са съответно 58,4 пункта за август и 55,2 пункта прогноза за септември.

Въпреки спада на индекса за водещите икономики, в еврозоната като цяло е регистрирано повишение на PMI с 0,2 пункта до 54,2 пункта за септември.

По принцип стойности над 50 пункта на PMI са индикатор за растеж на сектора, а под 50 – за свиване на икономическата активност. Като цяло положителното представяне на индекса се приема от някои анализатори като сигнал за предстоящо повишение на лихвите от страна на Европейската централна банка, но дали това ще се случи зависи и от други фактори. Решението на ЕЦБ ще стане ясно утре, но предварителните прогнози са за запазване на настоящите лихви.

Днес еврото поскъпва спрямо американския долар. След като по време на сутрешната търговия едно евро се разменяше за 1,4157 долара, последва ръст на единната валута до 1,4182 долара за евро в 11:30. След известни колебания към 13:30 курсът на двете валути се задържа на същото ниво от 1,4182 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още